Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nu är Österåkers nya friidrottsarena igång!

Här spräcker Julian invigningsbandet under premiärvarvet på Österåkers nya friidrottsarena. Kommunalråden Mathias Lindow (L) och Ann-Christine Furustrand (S) håller i bandet.

På måndagskvällen den 20 augusti var det äntligen dags för en mindre invigning av Österåkers nya friidrottsarena i Åkersberga som innebär att föreningsliv, skolor och även allmänhet är välkomna till en friidrottsanläggning som håller SM-klass!

Väntan har varit lång och vägen till en färdig anläggning har inte varit helt igenom spikrak, men nu står den äntligen klar, Österåkers friidrottsarena. Det gick inte att ta miste på glädjen när Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) på måndagskvällen blåste i visselpipan och ett stort gäng aktiva från bland annat friidrottsföreningen Åkersberga Sportklubb sprang ett gemensamt premiärvarv på löparbanorna för att avsluta med att springa igenom invigningsbandet på mållinjen.

– Det är så roligt att äntligen få inviga Österåkers friidrottsarena. I takt med att kommunen växer ger vi i Österåker barn och unga utökade möjligheter till friluft och rörelse, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Håller SM-standard

Österåkers friidrottsarena är en modern anläggning som har vuxit fram i enlighet med Svenska Friidrottsförbundets riktlinjer och den håller SM-standard. Här kan alla grenar som tillhör friidrott utövas – höjdhopp, längdhopp, stavhopp, diskus, spjut, kula, slägga och löpning i alla former. De åtta löparbanorna har en modern syntetisk beläggning.

Det innebär att det är möjligt att hålla större tävlingar på arenan i framtiden och det är i allra högsta grad en anläggning där de aktiva kan träna även på hög nivå. Men inte minst är det en anläggning som dagligdags ska fylla behovet för barn och unga med motorik- och friidrottsträning såväl under skoltid som på föreningstid.

– Österåkers friidrottsarena ger Åkersberga Sportklubb och våra aktiva helt nya förutsättningar. Vi kan börja samarbeta med andra klubbar, hyra in externa tränare och verkligen känna oss som riktiga friidrottare när vi utövar vår sport. Våra aktiva kan träffas på arenan efter skolan och träna friidrott när det passar dem och vår förhoppning är att arenan blir en ny naturlig mötesplats i kommunen, säger Marie Johansson, ordförande i Åkersberga Sportklubb.

Intresset för att springa på bana för att träna teknik har ökat också bland motionärer. Det är kommunens förhoppning att kunna hålla anläggningen öppen och tillgänglig dagtid och då vara tillgänglig för allmänheten när det inte är en förening som tränar.

Så är Österåkers friidrottsarena öppen.

Läktaren rymmer drygt 600 sittande

Gräsplanen i mitten är naturgräs och kommer primärt att användas för friidrott, men på sikt kan även fotboll komma att spelas på planen. På läktaren ryms drygt 600 sittande och i byggnaden under sittplatserna finns fyra omklädningsrum, förråd, kanslilokal och ett café som kommer att öppna längre fram.

Fortfarande återstår en del arbeten runt om anläggningen med planteringar, beläggningsarbeten och parkeringsytor, liksom färdigställande av vissa ytor i läktarbyggnaden. Våren 2019 planeras en större, officiell invigning. Men från och med nu blir det äntligen fullt av liv och rörelse på Österåkers friidrottsarena. Välkommen hit, du också!

Hitta hit

Du hittar friidrottsarenan på Hackstavägen i Åkersberga, intill Österåkers Sportcentrum och precis runt knuten från Hacksta friluftsområde med sin nyinvigda mountainbikebana, nya utegym, nya hinderbana för löpare (OCR), discgolfbanor, motionsspår och mer.

Mer om det nya i Hacksta friluftsområde.

Film från premiären

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
tisdag 21 augusti 2018
Senast uppdaterad:
tisdag 11 juni 2019