Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nu är "Kyssen" på plats i Stadspark Åkers kanal

Konstverket "Kyssen".

I förra veckan berikades Stadspark Åkers kanal med ett nytt konstverk i närheten av Sandkilsvägen 1 upp emot Åkerstorp. Det är konstverket ”Kyssen” av konstnären Eva Marklund som nu har tagit plats i det som är tänkt att vara Österåkers utomhusgalleri.

Eva Marklund arbetar med olika tekniker och finns bland annat representerad på Moderna museet i Stockholm, Eskilstuna konstmuseum och Länsmuseet Gävleborg. Förutom utställningar på gallerier och konsthallar runt om i Sverige har hon skapat ett flertal konstnärliga gestaltningar i det offentliga rummet.

Stockholms läns museum beskriver Eva Marklunds konstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster:

"Inte sällan är betraktarens position avhängig upplevelsen av verket. Streck eller håltagning i järnplåt, stålvajrar som först ser ut som slumpartade linjer eller hål tills de för betraktarens ögon plötsligt antar formen av en hand, kyss eller ett ansikte. På så sätt blir själva upplevelsen, perceptionen, en del av konstverket med seendet i fokus."

Stadspark Åkers kanal

2012 inledde Österåkers kommun en upprustning av området kring Åkers kanal för att skapa Stadspark Åkers kanal med sammanhängande gångstråk fullt av natur- och kulturupplevelser. Ett nytt konstverk per år ska placeras ut i stadsparken och utomhusgalleriet som växer fram här, ska förena natur och kultur. Konsten ska representera olika tidsepoker, stilar och material och här finns plats för såväl lokala konstnärer som Tomas Lacke och Bengt Amundin, som för konstnärer från övriga landet.

Under hösten 2018 arbetas ett treårigt konstprogram för Stadspark Åkers kanal fram, med målsättningen att bland annat säkerställa mångfald vad gäller uttryck och material.

Vill du upptäcka mer av utomhuskonsten i Österåker?

Ta en konstpromenad med hjälp av vår interaktiva karta! Där kan du se var utomhuskonsten är placerad och läsa om verken. Passar även utmärkt att använda i mobilen.

Konstkartan i Österåkerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
torsdag 13 september 2018
Senast uppdaterad:
torsdag 13 september 2018