Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Musik för alla i Österåker

Följ med på ett inspirerande besök till en av Österåkers tre musikskolor, Musikhuset i Åkersberga, en oas för alla barn, ungdomar och vuxna som vill sjunga och spela. Gospelkören Gladness har omnämnts som Sveriges bästa kör av Tomas Ledin och elevshowerna som avslutar varje termin är ren musikglädje.

En trappa upp i huset vid Åkers kanal, där nattklubben Fregatten en gång låg, huserar numera Musikhuset. Här finns en mysig lounge med flera soffgrupper där de som väntar på sin tur kan fördriva tiden med att kika in på sina kompisar eller barn när de övar i något av de inglasade övningsrummen.

William Lexmark, 10 år, håller på att lära sig Europas stora hit ”The Final Countdown” på keyboard med hjälp av läraren Mattias Hellberg.

– Jag prövade några andra instrument innan, men fastnade för keyboard, säger William. Vi fick hem ett piano i går så nu kan jag verkligen öva hemma.

Lillasyster Milla, 6 år, har precis avslutat sin sånglektion och väntar tillsammans med pappa på att William ska bli klar.

– Jag har lärt mig väldigt mycket. I dag sjöng jag ”I natt jag drömde”, det var inte alls svårt. Jag kanske också börjar spela keyboard, men det är roligast att sjunga!

Mikael Håkansson, Kim Wessel och Tommy Ekman tillsammans med en av sina elever, Milla Lexmark, 6 år.

Mikael Håkansson, Kim Wessel och Tommy Ekman med eleven Milla Lexmark.

Bakom Musikhuset står Kim Wessel, Mikael Håkansson och Tommy Ekman, känd från gruppen Freestyle och senare Style. Alla tre har en gedigen musikbakgrund och har skrivit och producerat musik åt en mängd svenska artister. När möjligheten att starta en privat musikskola dök upp våren 2011 tog de chansen.

– Vi lämnade in ett anbud och fick det godkänt i juni, säger Kim. Då hade vi till skolstarten i augusti på oss att fixa lokal, lärare och allt annat. Vi höll i princip på dygnet runt men det gick.

– Jag tror att vi alla tre reagerade likadant – det här är något som ligger helt i linje med det vi har hållit på med hela våra liv. Att dessutom få förmånen att jobba med ungdomar på det här sättet, då var det ingen tvekan nånstans. Vi högg direkt. Det är häftigt när man tänker tillbaka, säger Tommy.

Öppet för alla

Grundstommen i undervisningen är de klassiska rockinstrumenten gitarr, bas, trummor och keyboard med fiol som klassiskt alternativ.

– Vi har också solosång och Singer songwriter-kurser, säger Kim. Vi försöker utveckla utbudet efter vad eleverna vill ha. Just nu håller vi på och sätter ihop en sambaorkester eftersom vi har en trumlärare som har bott i Rio de Janeiro och utbildat brasilianska barn i ”enredo”, brasiliansk orkester. Vi har haft ett prova på-pass där alla får vara med och det är så kurserna byggs upp.

»Jag sjunger mest eftersom jag tycker att det är kul. Musik hjälper när livet känns jobbigt eftersom det tar bort stress«, säger Nicolina Hopic

Nicolina Hopic, 20 år, går en Singer songwriter-kurs. Hon har hållit på med musik sedan hon var 14 år och har haft samma lärare hela tiden.

– Vi är ett bra team som gör bra musik tillsammans. Jag sjunger mest eftersom jag tycker att det är kul. Musik hjälper när livet känns jobbigt eftersom det tar bort stress. Det är bra att det finns flera musikskolor här eftersom musik verkligen för människor samman.

Österåkers tre musikskolor, Musikhuset, Popskolan och Österåkers musikskola, utgår från den så kallade Nackamodellen som bygger på kundval. Det gör att det inte finns några köer och öppnar upp för nya möjligheter. Alla från årskurs 1 till sista året i gymnasiet kan söka en plats för en subventionerad avgift, vilket gör att i princip vartenda barn i kommunen kan få spela och sjunga. Även vuxna är välkomna, men får då betala full avgift.

Tanken bakom namnet Musikhuset var just att det skulle bli en knutpunkt för musik i Åkersberga. Trion har sedan dess öppnat ytterligare en musikskola, Musikhuset Täby.

– Det finns absolut ungar som drömmer om att bli rock- eller popstjärnor. Många är väldigt drivna och duktiga låtskrivare, säger Mikael. För andra är det en av flera fritidssysselsättningar. Om man börjar spela som ung och får chansen att prova på olika instrument växer det ofta därifrån och om vi kan ge lust till fortsatt musicerande är det ju fantastiskt.

Alla lärare på Musikhuset är frilansmusiker i grund och botten. Verksamheten bygger på att inspirera unga att tycka att musik är roligt och är det inte kul har vi inte lyckats entusiasmera eleven tillräckligt, som Kim uttrycker det.

– Vissa elevers musicerande fastnar verkligen och det är de som gör allt värt det. Vi hade till exempel en blyg tonårskille som kom hit när vi precis hade startat. Det visade sig att han var en stjärna på gitarr och de andra eleverna såg upp till honom. Han hittade sin plats vilket gjorde att han växte som person. Sista terminen var han en helt annan kille. Sånt sitter kvar!

Show och gospel

Varje termin på Musikhuset avslutas med stor show då elever från båda skolorna under fyra dagar uppträder tillsammans på scenen i Åkersberga. Lagom till höstlovet bestämmer sångeleverna vilka låtar de ska sjunga och sedan är det upp till musikerna att välja vilken låt de vill kompa. Efter några veckors övning är det sedan dags att repa tillsammans.

– Här kommer den pedagogiska biten in. Att alla jobbar med en och samma låt och knyter sedan ihop det tillsammans, säger Mikael. Vill man uppträda ensam får man, men en stor del av musicerandet är ju att spela ihop med andra. Det är ganska rörande att se hur duktiga de är och vilken glädje de känner när de väl står på scen.

Skulle någon tappa bort sig finns det alltid lärare med som kan fylla på där det behövs.

– Ingen ska behöva känna skräck för att komma av sig, säger Tommy. Även den som är lite blyg ska tycka att det är kul och ingen ska behöva göra bort sig. Det är jätteviktigt för oss.

Inne på scenen har gospelkören Gladness, som leds av den folkkära artisten Gladys del Pilar, börjat kvällens övningspass. Kören kom till på initiativ av några föräldrar som också ville sjunga i väntan på att deras barn skulle bli klara med sina lektioner.

– Jag ringde Gladys och frågade om hon ville bli körledare samma kväll som hon åkte ut från teveprogrammet ”Körslaget”, säger Kim. Jag förväntade mig ett nej och fick istället direkt ett ja så jag blev lite ställd först – hur gör vi nu?

Svaret blev att börja med en provomgång för att se hur stort intresset var. I dag består kören av ett 50-tal personer i Åkersberga och ett 40-tal i Täby.

– Vi är en kör, men vi repar på två ställen, säger Gladys. Första uppträdandet var på Berga teater och sedan har det utvecklats därifrån. Vi har till exempel en årlig konsert tillsammans med Tomas Ledin och hans gäster i Oscarskyrkan och har sjungit bakom artister som Lasse Berghagen, Marie Bergman och Lisa Nilsson.

Medryckande med budskap

Under hösten har Gladness avverkat fyra konserter och utöver Berga Natta i december väntar närmast julkonserten ”Änglaljus” tillsammans med tenoren John Kluge på olika orter i Sverige.

– Gospel är medryckande och trallvänligt, men det innehåller också ett budskap, säger Gladys. Vare sig man är troende eller inte får alla ta del av glädjen. Vi har en härligt blandad repertoar och tar med några nya låtar varje år. När de väl sitter ser man de nöjda smajlen hos alla i kören. Det är jätteroligt!

Anna Tahvanainen har varit med i Gladness sedan starten för fyra år sedan. Hennes yngste son sjunger på Musikhuset och den äldste sonen är med i ett band.

– Vi är en musikalisk familj och jag tycker att det finns så himla mycket glädje i gospel. Det är sån härlig stämning i gänget och härligt att få komma ut och sjunga.

Anna Maria Wikström håller med. När hon hörde av Kim att det skulle bli en kör gick hon med direkt.

– Gladys gör allt kul och hennes energi smittar av sig. För mig är det här som en ö i vardagen. Vi har ingen koll på varandras namn eller yrken utan det är musiken som förenar oss.

Ludwig Tahvanainen, Ida Håkansson, Kim Wessel och Mikael Håkansson gillar att skapa musik tillsammans.

Ludwig Tahvanainen, Ida Håkansson, Kim Wessel och Mikael Håkansson gillar att skapa musik tillsammans.

Övriga musikskolor i Österåker

Popskolan

Popskolan i Åkersberga är till både för dem som siktar på att bli yrkesmusiker och de som tycker att musik är en kul hobby. Här finns kurser i sång, elbas, gitarr, piano/ keyboard, trummor/slagverk, blås, stråk, munspel och låtskrivare. Popskolan erbjuder också kurser i DJ, DJ-produktion, musikproduktion och studioteknik. Dessutom finns PopAlong-kören för vuxna och barnkören Popstars, instrumentkurser, sånglektioner och musikproduktion. Alla som arbetar här är aktiva professionella musiker, låtskrivare och producenter. Skolan har startat en egen tv-kanal ”PopPlay” där det går att se konserter live både med elever och kända artister. Läs mer på popskolan.se.

Österåkers musikskola

Österåkers musikskola är kommunens egen musikskola som erbjuder undervisning i sång och många olika instrument. Alla som vill är välkomna att spela eller sjunga pop, rock, visor, musikal, klassisk musik, folkmusik eller jazz. I undervisningen ingår även musikteori. Många av lärarna är själva verksamma som yrkesmusiker. Undervisningen sker både individuellt och i grupp, band, orkester, sånggrupp eller kör. Undervisningen sker både på grundskolor runt om i kommunen och i musikskolans lokaler i Åkersberga. Österåkers musikskola följer grundskolans läsårsplan. Varje läsår anordnas en lång rad konserter där eleverna utöver själva uppträdandet även får hjälp med hur de tar plats på scen, tackar för applåder eller själva presenterar vad de ska framföra.

Mer information

Läs mer om musikskolorna i Österåker.

 

Texten är hämtad ur Magasin Österåker, nummer 4 2017länk till annan webbplats.

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
tisdag 2 januari 2018
Senast uppdaterad:
måndag 21 december 2020