Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Häng med på konstrunda!

Stadspark Åkers kanal är ett riktigt mecka för konstälskare. Ny för i år är skulpturen ”Kyss” av Eva Marklund, som kommer att placeras ut i parken i vår.

Konsten i Stadsparken ska representera olika tidsepoker, stilar och material. Det ska dels finnas plats för lokala konstnärer som Tomas Lacke och Bengt Amundin och dels för konstnärer från hela landet.

– Vi är väldigt noga med var vi placerar ut konsten i parken, säger Maria Söderlund, kultursekreterare i Österåkers kommun. Innan något beslut tas har vår landskapsarkitekt Gisela Holmgren, lokala konstkonsulter och inte minst konstnären själv vandrat längs kanalen för att se var verket kommer bäst till sin rätt.

För Åkersbergakonstnären Tomas Lacke är platsen där hans stålskulptur ”Nuna” står fylld av barndomsminnen. På andra sidan kanalen låg Möbel Carlsson, som hans morfars bror var med och startade, och pappas gamla bilverkstad och det var här han och hans kompisar hängde på bryggorna och fiskade som barn.

– Nu kommer allt det där att rivas så det enda som finns kvar är skulpturen som faktiskt gjordes i Möbel Carlssons gamla lokaler, säger Tomas. Eftersom mina skulpturer är byggda för offentligt bruk känns det väldigt roligt att få vara med här så jag är jättenöjd. Jag har Häng med på konstrunda fått mycket bra respons också från människor som tycker att skulpturen är unik och speciell.

Tomas är i första hand bildkonstnär. Han är självlärd och har alltid målat trots att han hade etta i bild i skolan. ”Nuna” däremot är helt utskuren i stål, en teknik Tomas började med för fyra år sedan och den tog ungefär tre veckor att göra.

– Det är väldigt kul med stålet och det säljer jättebra. Jag jobbar alltid med flera projekt samtidigt, så det här hade väl legat och bubblat ett tag. Österåkers kommun satsar väldigt mycket när det gäller konst vilket är väldigt kul. Jag har bott här sedan 1980-talet och tycker att det är bra att de pyntar upp längs kanalen.

För att få variation och bredd i konstverken kommer kommunen att skapa en grupp med konstkompetens som fattar beslut kring vad som ska köpas in.

– Vi vill ha kvalité vilket innebär att vi främst tittar på professionella konstnärer. Det är viktigt att det finns en process kring konsten och därför ska vi ta fram ett konstprogram kring stadsparken som ska börja användas 2019. Tanken är att kunna arbeta mer aktivt och använda oss av flera modeller för inköp. Det kan vara allt från att köpa in färdiga verk till att låta konstnärer skissa för en utvald plats, säger Maria.

Kyss på plats i vår

Ett nytt konstverk per år ska placeras ut i stadsparken. Denna gång föll valet på Eva Marklunds verk ”Kyss” som var utställd på Borås konstbiennal 2012. Verket föreställer en bild av en varsam kyss som strimlats och sedan monterats på plåtlameller som spänts upp med järnvajrar.

–Tanken med att skapa ett utomhusgalleri i stadsparken är att förena natur och kultur. Parken är vårt gemensamma vardagsrum utanför hemmet och vi har fått mycket positiv respons, det är många som engagerar sig i konstverken, säger Maria. Kommunen växer, vi får fler invånare och konst är ett av de kulturuttryck vi vill erbjuda.

När skulpturen ”Förklädd gud” av Lena Lervik skickades på reparation efter det att vallgossens pipa hade stulits fick kommunen en mängd mejl och samtal om att den var borta.

– Då förstod vi att många hade saknat den och kände ett ansvar att rapportera att skulpturen hade försvunnit. Vi fick gå ut med ett inlägg på Facebook för att berätta vad som hade hänt, säger Maria. Österåkers kommun har även anordnat konstvandringar vid flera tillfällen. De börjar utanför Alceahuset där Elsie Dahlbergs skulpturgrupp ”Ljugarebänken” står och går sedan vidare via stadsparken för att avslutas på Storängstorget med Thomas Nordströms vattenfontän ”Arkipelag”.

–Vi försöker också lägga ut konst på vår GIS-karta som finns på osteraker.se under Museer, gallerier och konst. Sedan kan man antingen titta på den i mobilen under promenaden eller sitta hemma vid datorn. Men jag hoppas att alla ska ta sig tid att gå till Kanalparken för att njuta av vacker konst!

Text: Karin Wandrell. Artikeln publicerad i Magasin Österåker nummer 1, 2018.

Läs mer om konst i kommunen

Redaktör:
kulturochfritid

Publicerad:
måndag 9 april 2018
Senast uppdaterad:
torsdag 13 december 2018