Sevärdheter

Person tittar på fynd vid utgrävning

Österåker har en historia som sträcker sig ända tillbaka till istiden. Besök någon av kommunens natur- och kulturmiljöer, till exempel kan du gå på sommarteater i kulturhistorisk miljö.

Biskopstuna

Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Borgen kan ha uppförts redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna. 2018–2020 genomfördes en arkeologisk forskningsundersökning och amatörarkeologiska kurser vid borgen.

Ekbacken

Ekbacken är Österåkers hembygdspark. Det är en vacker naturmiljö där du bland annat kan fika, uppleva teater och se utställningar. Ekbacken ligger invid Åkers kanal, som är den enda kanalen i Stockholms län som bevarat sin äldre karaktär. På platsen hittar du också flera olika djur- och växtarter.

Garnsviken

Garnsviken är en av Österåkers större sjöar. Här kan du fiska, paddla kanot och bada. På vintern är Garnsviken en av Stockholms bästa sjöar att åka långfärdskridskor på. Längs Garnsviken finns det också vackra kulturhistoriska vägar att uppleva till exempel genom att cykla.

Åkers Kanal

Åkers kanal förbinder Garnsviken med Trälhavet. Kanalen anlades på 1820-talet då den tidigare farleden blivit för grund. En promenad utmed kanalen är en tidsresa från det gamla sockencentrum vid Åkersbro ned till dagens centrum i anslutning till Roslagsbanan. Utmed sträckan finns skyltar och digitala ljudguider som berättar om kommunens kulturhistoria.

Wira bruk

Wira bruk var under stormaktstiden en av Sveriges viktigaste vapensmedjor. Än idag kan du besöka en levande bruksmiljö med smedjor och bostadshus. Passa på att fika i det gamla Tingshuset. Sommartid kan man se musikskådespelet Wira-spelen på amfiteatern vid Isacs Äng där du får följa med till 1700-talets Wira bruk.

Slott

I Österåker finns det tre privatägda slott med spännande historia. Bland annat Rydboholm slott där Gustav Vasa tillbringade sina barndomsår och Margretelundsslott som var ett livskraftigt säteri under 1600-talet.

Kyrkor

I Österåker finns det fyra välbevarade kyrkor som är väl värda ett besök. Bland annat bjuder Roslags-Kulla kyrka på en annorlunda arkitektur och Östra Ryds kyrka på fin konst och en välljudande orgel.

Fornminnen

Österåker är en kommun med en lång historia. Skogstrakterna norr om Österåkers kyrka var bland de första i Uppland som höjde sig ur vattnet efter isens mångtusenåriga tryck. Här finns spår av stenåldersboplatser. Hela kommunen är rik på fornlämningar, inte minst från bronsålder och järnålder. Besök platserna och upplev ett Österåker från en annan tid.

Öar i skärgården

I Österåkers skärgård finns flera spännande besöksmål. Här kan du besöka inspirationsplatserna för författare och konstnärer som Stieg Larsson och Elsa Beskow. Strosa runt i välbevarade småbrukarlandskap, upptäck militärförsvar från första världskriget och bekanta dig med skärgårdens djurliv.

Konst

Det finns en hel del konst i Österåker, framför allt i Åkersberga. Välkommen att ta en konstpromenad.

Visningsträdgård

Vid Länsmansgården i Skånsta ligger en visningsträdgård som drivs av Åkersbergas trädgårdssällskap. Trädgården drivs enligt ekologiska principer och innehåller allt från en frukt- och bärträdgård till vackra rabatter med bland annat rosor, dahlior och pioner. I barnens trädgård kan de yngre lära sig mer om odling, växter och mycket annat.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturochfritidsnamnden@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: