Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Testa ditt vatten

Här finns mer information om hur du gör vattenprovtagningen, hur du bedömer resultaten och tips om åtgärder.

En sammanställning av tidigare vattenprovtagningar som kommunen genomfört visar att det finns risk för höga halter av radon, arsenik, bly och uran i vattnet i delar av kommunen. Även nickel, kadmium, zink och koppar kan förekomma i mindre utsträckning. Kommunen rekommenderar därför att du särskilt kontrollerar vattnet i din brunn för dessa ämnen för att kunna vidta åtgärder.

Testerna bidrar också till att tydliggöra trender och avgränsa riskområden. Vid utvärderingen som görs utifrån detta samråder Österåkers kommun med Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), Livsmedelsverket och Miljömedicinska enheten vid Karolinska Institutet.

Mer information om brunnsvattenprovtagning från livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är vattnet farligt att dricka?

Ämnena förekommer naturligt i berggrunden och kan därför också finnas i grundvattnet. Hur farligt vattnet är att dricka beror på halterna och hur du använder vattnet. Oftast handlar det om något höjda hälsorisker som inte ger några akuta effekter, men som kan orsaka problem över längre tid. I vissa fall kan vattnet ge allvarliga effekter. Vilka hälsorisker som kan uppkomma varierar mellan de olika ämnena. På sidan Bedömning hittar du mer information om hur ämnena kan påverka dig.

Så här går du till väga

Börja med att göra en provtagning för att ta reda på om ditt vatten innehåller höga halter av farliga ämnen eller inte. Hur du går till väga kan du läsa om på sidan "Provtagning". På sidan "Bedömning" hittar du mer information om hur ämnena kan påverka dig och hur du kan tolka dina resultat. Om du har problem med vattnet får du en övergripande guide om olika åtgärder och hur du går vidare med ditt resultat på sidan "Åtgärder".

Mer om provtagning.

Mer om bedömning.

Mer om åtgärder.

Redaktör:
Miljoskydd

Senast uppdaterad:
fredag 12 juni 2020