En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Välkommen till Pedagogcentrums digitala kick-off 12 augusti

Flaggstång med kommunflagga utanför Alceahuset.

Pedagogcentrum bjuder in till digital kick off för all pedagogisk personal i Österåker den 12 augusti klockan 12-17. Årets tema är delaktighet i förskola och skola. Dessutom delas årets pedagogpris ut.

Välkommen till ett pedagogiskt smörgåsbord vid terminsstarten!

Följande föreläsare deltar:

David Edfelt

Leg.psykolog och författare.Talar om hur hjärnan påverkas när vi känner oss delaktiga och hur det påverkar våra barn och elever.

Om Davids föreläsning: Hjärna delaktig

Med mångårig erfarenhet hjälper David Edfelt verksamheter att bli bättre på att bemöta rätt och hjälpa till när det behövs, där det behövs. David kommer prata om vad som händer i våra hjärnor när vi känner oss delaktiga och om hur du kan analysera situationer för att få dem att fungera bättre. Under föreläsningen får du konkreta verktyg för att bemöta barnen och eleverna så att du kan vila tryggt i dina beslut.

För en del innebär vardagen i förskola/skola/fritids stora utmaningar. Att återkommande uppleva tillkortakommanden eller brist på känsla av delaktighet sätter sig på självförtroendet och kan skapa stress som leder till olika reaktioner. Vad ska man göra med barn som bara ålar omkring under morgonsamlingen eller ungdomar som inte gör det som är tänkt? Är nyckeln att försöka behandla alla lika eller finns det smartare sätt?

Föreläsningen med David Edfelt riktar sig till förskolor, skolor och fritidshem.

David Edfelt har arbetat som psykolog inom barnpsykiatri, skola, förskola och som samordnare för utredningsteam på bl.a. Karolinska universitetssjukhuset. Han är författare till en rad uppskattade böcker för lärare och annan pedagogisk personal. Sedan 2007 har han undervisat på Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet och har i över 20 år hjälpt verksamheter att bli bättre på att bemöta barn och ungdomar för att de ska lära sig och samtidigt må bra

 

Katinka Vikingsen

Rektor, fortbildare och författare. Talar om hur lärmiljön kan fungera som möjliggörare för känslan av delaktighet.

Om Katinkas föreläsning: Tillgängliga fysiska lärmiljöer

Den här föreläsningen utgår ifrån delar av Katinkas bok, Rum för lärande som handlar om fysiska lärmiljöer i förskolan. Under detta pass zoomar vi in på begreppet tillgänglighet som en utgångspunkt för att skapa förutsättningar för barns delaktighet i lek, samspel och lärande.

Innehåll ur föreläsningen:

- Vad är en lärmiljö?

- Vilken relation har lärmiljön i relation till förskolans uppdrag?

- Färgsättningens betydelse och vikten av struktur och begriplighet

- Hur kan förutsättningar för språk och kommunikation gestaltas i lärande rum?

Katinka har bakgrund som förskollärare, utvecklingsledare och rektor och var initiativtagare till Metodverkstans födelse inom ett utvecklingsprojekt i Österåkers kommun.

 

Helena Wallberg

Specialpedagog och författare. Talar om hur delaktighet är en viktig nyckel till motivation och hur vi med enkla medel kan främja motivation genom att jobba med delaktighet på olika sätt.

Om Helenas föreläsning: Motiverade, mottagliga och modiga

Elever som vill lära, som anstränger sig och samarbetar gör lärarens uppdrag lättare. Som tur är behöver inte elever vara drömelever från början. Med enkla medel kan vi bygga motivation genom delaktighet på olika sätt. I den här föreläsningen berättar jag hur det kan gå till.

Helena Wallberg, gymnasielärare, specialpedagog, författare, utbildare.

 

John Steinberg

Fil.dr i pedagogik, fortbildare och författare. Talar om hur förtroende, trovärdighet och ett medvetet kroppsspråk är viktiga verktyg för att skapa delaktighet i mötet med barn och elever.

Om Johns föreläsning: Hållbart ledarskap - en förutsättning för delaktighet

När ledarskapet fungerar öppnas möjligheter till samtal, sammanhållning, delaktighet och intressebaserade projekt. Stabilitet ger flexibilitet. Föreläsningen presenterar begreppet ”hållbart ledarskap” i teori och praktiken.

John Steinberg, fil dr, författare, f d rektor. Författare till bl a Ledarskap i klassrummet, Lärarens kroppsspråk och Stärk arbetslaget.

 

Linda Hallberg

Specialpedagog och författare. Talar om trygghet, övergångar och hur man kan analysera situationer kopplat till lärmiljön.

Om Lindas föreläsning: Konsten att hantera övergångar i skolan och fritidshemmet

Dags för nytt skolår! Äntligen! Med nytt skolår kommer också stadieövergångar, skol- och klassbyten. De flesta av oss som arbetar i skolan är medvetna om de här stora övergångarna, men i skolan sker också mindre övergångar som är så inbyggda i skolans vardag att vi sällan tänker på dem. Skoldagen slutar och fritidsverksamheten tar vid, moment som växlar under en lektion eller en lektion som avslutas och lunchen tar vid. Vad är det som gör att dessa förändringar kan generera svårigheter i skolan och i fritidshemmet? Genom att få ökad förståelse om vad som kan vara en utmaning för barn och elever i samband med skolans alla övergångar kan vi som är verksamma i skolan systematiskt arbeta för att barn och elever enklare och mindre stressade ska klara alla övergångar.

Linda Hallberg, Specialpedagog.

 

Eva Tuvhav Gullberg

Konstnär, Ateljerista och utbildare. Talar om hur vi kan arbeta med delaktighet och inflytande genom estetiska uttryckssätt.

Om Evas föreläsning: Estetik hjärta delaktighet

Estetik som verktyg för delaktighet. Att dansa, måla, filma, sjunga, skulptera och konstruera är barnens egen naturliga språkliga palett att interagera och påverka sin omgivning. Eva berättar hur vi som pedagoger mer medvetet kan skapa förutsättningar till delaktighet och intryck genom de estetiska uttrycken i vardagen.

Tillsammans med de estetiska uttrycken kan vi använda förskolans lärmiljöer, verktyg och material som agenter för att skapa delaktighet.

När barnens tankar, idéer och erfarenheter erbjuds olika estetiska uttryck stärks delaktighet, inflytande och demokrati. Barnens intryck omvandlas till uttryck som blir synliga avtryck i världen.

Eva Tuvhav Gullberg, konstnär, ateljerista och utbildare

Författare till boken Estetiken i Praktiken som ges ut på Natur & Kultur nu i höst.

 

Moderator för dagen är Frida Samuelsson från Pedagogcentrum.

Har du frågor kan du höra av dig via e-post till pedagogcentrum@osteraker.se

Välkommen!

Redaktör:
Tomas Jansson

Publicerad:
fredag 4 juni 2021
Senast uppdaterad:
fredag 11 juni 2021