En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Att tänka på inför sportlovet

Vi vill passa på att önska alla ett härligt lov fullt av uppfriskande och sportiga aktiviteter! Här kommer länk till aktiviteter som kommunen arrangerar: http://www.osteraker.se/upplevagora/arkiv/nyhetsarkiv2020upplevagora/antligensportlov.5.146461916fc21e57767192.htmllänk till annan webbplats

Men de allra flesta barn och ungdomar har arbetande föräldrar och njuter av "egentid". Vi vill dela råd om sportlovet från Polisens ungdomsgrupp Täby/Vaxholm/Åkersberga på Facebook:

Nästa vecka är det sportlov för Stockholm men den största ökningen av ungdomar som hänger ute börjar redan fredagen innan. Har du koll på vad din ungdom har för sig på lovet?

På skollov ökar alltid naturligtvis mängden ungdomar som rör sig ute. Dessvärre ökar också antalet anmälningar som kommer in på loven där man har hamnat i bråk eller hittat på bus och haft sönder saker eller liknande. I många anmälningar som kommer in på loven är det "nya" ungdomar som inte tidigare varit kända hos oss som är misstänkta för brott. Den överlägset största skillnaden på barn/ungdomar som inte "normalt" begår brott men som gör detta på loven jämfört med de ungdomar som inte begår brott på loven beror på vad de har för sysselsättning. Detsamma gäller många unga brottsoffer som på loven inte har något annat för sig än att "hänga i centrum".

Det finns mycket aktiviteter för barn och ungdomar på skolloven. Ungdomsgårdar, idrottsföreningar eller liknande har mängder med extra aktiviteter under loven för att hålla dem sysselsatta. Många aktiviteter är dessutom gratis och det finns alltid vuxen personal som leder aktiviteterna och håller koll. Ungdomar som är aktiva inom idrott eller liknande fritidsaktivitet löper oftast mindre risk att hamna i problem, av den enkla anledningen att de befinner sig på en trygg miljö med vuxna runt omkring och är sysselsatta. Återigen är det planlösa hänget en faktor som ökar risken för barn/ungdomar att hamna i kriminalitet, oavsett om det är som gärningsperson eller offer.

Gärningspersonerna har också ett mycket bredare urval av offer under loven då flera ungdomar är ute senare på kvällarna och många av dem inte heller är så vana vid att vara ute denna tid.

HUR SKYDDAR MAN SIG?

1) Se till att din ungdom har en vettig och rolig sysselsättning över lovet. Dels för att inte hänga planlöst ute men också dels för att inte vända på dygnet och må bättre.

2) Ha koll redan nu! Första helgen på lovet är oftast värst innan folk reser iväg och det rör sig mindre ute. Många underskattar den första helgen och tänker att "vi ska ändå åka bort på måndag".

3) Ta reda vilka aktiviteter som finns nära dig. Även om det inte finns heldagsaktiviteter så finns det alltid något att göra i närheten på tex den lokala fritidsgården.

4) Samarbeta med andra föräldrar och vuxna. Ska din ungdoms sova över hos en kompis? Ring upp den andra föräldern och stäm av läget. Det händer att ungdomar säger att de ska vara hos någon medan de i själva verkat är någon helt annanstans."

Vi ses v 10 igen!

Redaktör:
Gabor Rozsa

Sakkunnig:
Annika Weimer
Publicerad:
fredag 21 februari 2020
Senast uppdaterad:
fredag 21 februari 2020