Skolskjuts innebär att ditt barn kan få skolbuss, ett SL-kort eller taxi till och från skolan. Utgångspunkten för bedömning av detta är färdvägens längd, trafikförhållandena, funktionshinder eller annan särskild omständighet. Skolskjuts med upphandlad taxi eller skolbuss beviljas för ett läsår i taget. Ny ansökan med nytt beslut görs inför varje läsår. Skolskjuts med SL-kort kan beviljas för längre tidsperiod.
Resa med SL är det primära färdsättet för elever som uppfyller kraven för att beviljas skolskjuts i Österåker. Österåkers kommun inför en samordning av de resor till och från skolor som hittills har skett med taxi till skolbuss. Samordningen inleddes läsåret 2019/2020 för elever i Stavaområdet och på norra Ljusterö och sker för elever i resten av kommunen inför läsåret 2020/2021.
Införandet av fasta skolbusslinjer kan komma att innebära förändringar för elever som har valt en annan skola än den som kommunen skulle ha placerat eleven i- den så kallade anvisade skolan.
Elever som går i särskola och/eller som av särskilda skäl behöver hämtas i hemmet påverkas inte utan får fortsatt skolskjuts med taxi vid beviljad ansökan om skolskjuts.
Rätten till skolskjuts regleras i Skollagen och i Österåkers kommuns riktlinjer för skolskjuts. Elever i kommunal grundskola har rätt till kostnadsfri skolskjuts från en plats i anslutning till elevens hem till den skola som kommunen anvisar och tillbaka, om sådan skjuts behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet.
Avståndet mellan skolan och elevens folkbokföringsadress ska i årskurs
Vid växelvis boende ska eleven och båda vårdnadshavarna vara folkbokförda i Österåkers kommun. Rätten till skolskjuts prövas från båda vårdnadshavares bostadsadresser.
För elever som går i särskola och/eller som av särskilda skäl behöver hämtas i hemmet krävs intyg, som bifogas med ansökan.
Elever i fritidsverksamhet har inte rätt till skolskjuts.
Om eleven uppfyller kraven beviljas i första hand ett SL-kort. SL-kort beviljas även till elever som går i fristående skolor om dessa elever skulle beviljats skolskjuts till den skola som kommunen skulle ha placerat eleven i.
Skolskjuts till en annan skola än den där kommunen skulle ha placerat eleven i kan beviljas om det kan ske utan att det medför organisatoriska svårigheter eller en merkostnad för kommunen, såsom att sätta in ytterligare en skolbuss, ändra på skolbussens rutt eller sätta in en taxi. Om skolskjuts med skolbuss till en annan skola inte kan beviljas av sådana skäl, kan SL-kort beviljas.
Om eleven har haft rätt till skolskjuts med SL-trafik till den skola där kommunen skulle ha placerat eleven, har eleven även rätt till SL-kort till annan skola eftersom det inte innebär merkostnader för kommunen.
Skolskjuts med skolbuss eller taxi beviljas för ett läsår i taget. Ny ansökan med nytt beslut görs inför varje läsår. Skolskjuts med SL-kort kan beviljas för längre tidsperiod
Ansökan om skolskjuts i form av skolbuss eller taxi ska normalt vara kommunen tillhanda i april varje år.
Ansökan om skolskjuts i form av kort till SL-trafik ska vara kommunen tillhanda i början av maj varje år.
Ansökningar inkomna under läsåret handläggs löpande.
Handläggningstiden för skolskjutsansökan är cirka tre veckor, men kan vara något längre under perioden maj–augusti.
Frågor om skolskjuts hänvisas till kommunens servicecenter:
Telefon: 08-540 810 00
E-post: servicecenter@osteraker.se.
Här hittar du information om skolskjuts på finska
Redaktör:
Carina Eklund