En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåkers lärplattform

Österåkers lärplattform är en gemensam digital lärplattform för kommunens förskolor, grundskolor, fritidshem och gymnasieskola. Lärplattformen är den centrala kommunikationskanalen mellan lärare, elever och vårdnadshavare.

Till lärplattformen hör tjänsterna Unikum, Skola 24 och Tempus. Unikum är navet i plattformen där allt som rör barnets/elevens skolgång samlas. Skola 24 är närvarosystemet för grundskola och gymnasieskola och Tempus är närvarosystemet för förskola och fritidshemmet. Via appen Unikum Familj når vårdnadshavare samtliga tjänster.

Unikum Familj

Samtliga tjänster nås från appen Unikum Familj, som finns till både Iphone/Ipad och Android. Appen laddas ner från App storelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Google Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster . Vårdnadshavare som har barn i flera kommunala skolor i Österåker, har åtkomst till all dokumentation med samma inloggning.

Gör så här:

 1. Ladda ner appen Unikum Familj
 2. Klicka på Logga in.
 3. Scrolla ner och välj Österåkers kommun som inloggningslösen.
  Du ska alltså inte välja ”Unikums loginsida”.
 4. Välj BankID som inloggningsmetod. Kontakta din bank om du saknar BankID.
 5. Nu är du inloggad.

Mer information om Unikum Familjlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Unikum - här samlas allt som rör barnets/elevens skolgång

I Unikum finns:

 • alla pedagogiska planeringar, ibland med tillhörande arbetsuppgifter med slutdatum för inlämning.
 • lärarloggar med löpande information om skolarbetet, exempelvis veckobrev i lågstadiet som ger en samlad bild av klassens olika arbetsområden.
 • lärarloggar i de högre åldrarna är ofta ämnesspecifika och här kan du som vårdnadshavare följa dina barns utveckling under terminens gång.
 • meddelanden från skolan till vårdnadshavare, exempelvis om aktiviteter som studiebesök, friluftsdagar eller föräldramöten.
 • utvecklingssamtalet som kan bokas och förberedas hemifrån.

Unikum införs stegvis under hösten 2020. 

All bedömning och dokumentation som sker i Unikum är kopplad mot läroplanens syfte, centralt innehåll och kunskapskrav och följer med eleven från förskolan till gymnasiet. Som vårdnadshavare tar du enkelt del av informationen och kan följa ditt barns utveckling.

Mer information om Unikums olika funktioner länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skola24 - närvaroverktyg för grundskola och gymnasium

I närvaroverktyget Skola 24 anmäler vårdnadshavare till elever i grundskolan och gymnasiet frånvaro och ansöker om ledighet. Här finns också scheman. Skola 24 ersätter det tidigare verktyget Dexter Frånvaro.

Tillfällig rutin för anmälan av frånvaro i augusti 2020

Vid höstterminens start pågår ett arbete med att färdigställa tjänsten Skola24. Under den tiden går det inte att rapportera frånvaro via tjänsten. Kontakta din skola för information om hur du ska rapportera under denna tid. När Skola24 fungerar, får du information om det från din skola.

Tempus - närvaroverktyg för förskola och fritidshem

I närvaroverktyget Tempus lämnar du som vårdnadshavare till barn i förskolan och fritidshemmet tider för ditt barns schema samt anmäler frånvaro.

Betyg

Betyg rapporteras som tidigare i verktyget Dexter. Som vårdnadshavare är det viktigt att du har uppdaterade kontaktuppgifter i verktyget. Här når du Dexterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du ha hjälp?

Har du frågor om Österåkers lärplattform, e-posta ankaret@osteraker.se

På finska-suomeksi

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Maria Dernell
Senast uppdaterad:
torsdag 20 augusti 2020