En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ansök om skolplats

Du som ska söka eller byta till en kommunal skola i Österåkers kommun gör det via vår e-tjänst. Du har möjlighet att söka tre skolor för ditt barn. Tänk på att vissa skolor kan ha ont om skolplatser. Därför rekommenderar vi att du söker fler skolor.

Du använder e-tjänsten när du vill söka plats för ditt barn som:

 • ska börja i förskoleklass (skolvalet 1-15 februari)
 • saknar fortsatt skolgång på sin nuvarande skola (skolvalet 1-15 februari)
 • är nyinflyttad
 • vill byta till ny kommunal skola

Ansökan om skolplats sker från och med november 2020 med e-tjänsten Optiplan för alla som har en e-legitimation med BankID.

E-tjänst för att söka eller byta skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att söka skola om du ska flytta till kommunen

Du som ska flytta till kommunen och önskar en skolplats skickar din ansökan tidigast 60 dagar före önskad skolstart, med undantag för läsårsstart. Ansökan till lärsårsstart kan ske tidigast 120 dagar före önskad start (slutet av april).

Du behöver styrka att du ska flytta till kommunen genom att uppvisa exempelvis hyres- eller köpekontrakt. Ansökningarna hanteras löpande. Om skolplacering inte kan göras på någon av de önskade skolorna placeras ditt barn på närmaste kommunala skola där plats finns.

Att byta från en kommunal skola till en annan kommunal skola

Skolbyten för dig som är boende i kommunen och önskar byta från en kommunal skola till en annan kommunal skola, hanteras fyra gånger per år; vid terminernas början samt efter höst- och sportlov. Du ansöker enligt datumen nedan, som uppdateras löpande.

Startdatum 2021-11-08

 • Ansökan öppnar 2021-09-20
 • Sista ansökningsdag 2021-10-17
 • Besked publiceras 2021-10-20

Startdatum 2022-01-11

 • Ansökan öppnar 2021-11-08
 • Sista ansökningsdag 2021-12-05
 • Besked publiceras 2021-12-08

Startdatum 2022-03-07

 • Ansökan öppnar 2022-01-17
 • Sista ansökningsdag 2022-02-13
 • Besked publiceras 2022-02-16

I samband med att ny skolplacering görs tas den gamla placeringen bort automatiskt. Det är viktigt att du tar hänsyn till det vid ansökan om skolbyte. Vid avslag behåller du din tidigare skolplacering och får ansöka på nytt om du fortsatt önskar byte av skola.

Att byta från kommunal till fristående skola

Du som ska byta från en kommunal skola till en fristående skola, gör det genom att ansöka direkt till den fristående skolan. Kontakta aktuell fristående skola för att ta del av deras rutiner. Den fristående skolan kontaktar kommunen för att genomföra bytet när ditt barn har fått plats på skolan.

Att byta från en fristående skola till en kommunal skola

Du som önskar att byta från en fristående skola till en kommunal skola som har en ledig plats gör det i e-tjänsten där du gör en bytesansökan.

Att söka skola i skolvalet 1-15 februari

Skolvalet är för dig som har barn folkbokförda i Österåkers kommun och som ska börja i förskoleklass eller årskurs 4 samt årskurs 7 i en skola utan automatisk överflyttning till annan skola. Det gäller även dig som ska flytta till kommunen och har ett köpekontrakt där det framgår att du är boende i kommunen under aktuell period. Skolvalet 2022 är öppet under perioden 1–15 februari 2022.

I första hand placeras barnet utifrån ditt önskemål. Om du bara anger en skola och ditt barn inte får plats där, kommer ditt barn erbjudas plats på en annan skola nära hemmet. Genom att önska tre skolor ökar chansen att få plats på någon skola som du önskat.

Vill du söka plats på en fristående skola ska du kontakta aktuell friskola för ansökan. Det räcker inte att du önskar plats på den skolan i vår e-tjänst.

Läs mer om skolvalet här Öppnas i nytt fönster.

Behöver du hjälp?

Om du saknar svenskt personnummer, inte har en dator eller av någon annan anledning inte kan ansöka om ny skolplacering i e-tjänsten, kontakta servicecenter. Öppnas i nytt fönster.

Redaktör:
Filip Göransson

Sakkunnig:
Maria Dernell
Senast uppdaterad:
måndag 18 juni 2018