En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Åttorna jagar spindlar

Årets åttor har varit ute och jagat spindlar! De har nämligen blivit uttagna att vara med i Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpen 2018. I år heter projektet Spindeljakten.

Berättarrazzia

I två omgångar har åttorna varit ute och samlat in spindlar samt vattenprover vid vattendrag i Åkersberga. Dessa prover har skickats till ett forskarteam vid Umeå universitet som studerar hur läkemedel rör sig i näringsväven.

Forskarna

Forskarna heter Jerker Fick och Tomas Brodin och de använder elevernas insamlade vattenprover och spindlar för att undersöka hur läkemedel som sprids genom vattnet påverkar organismer på land. De vill ta reda på vilka läkemedel som är vanligast och vilka effekter dessa har på naturen. Det är den första studien i sitt slag i Sverige. 

Vattendrag Spindeljakten 2017-2018

Spindelprov

Vad är Forskarhjälpen?

Forskarhjälpen har funnits i åtta år och leds av Nobelmuseet i samarbete med svenska universitet och högskolor. Finansiär är Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Syftet med detta projekt är att ge elever i år 8 och år 9 en större förståelse för vad forskning innebär genom att få vara med i ett riktigt forskningsprojekt. 

Nobelprisutdelningen

I år deltar 31 högstadieskolor från hela landet i projektet. Den klass som gör den bästa presentationen av projektet i form av en affisch blir inbjudna att delta under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. 

Redaktör:
Per Ardfors

Sakkunnig:
Patric Flodin
Publicerad:
måndag 15 oktober 2018
Senast uppdaterad:
måndag 15 oktober 2018