Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Måltider

I grundskolan och grundsärskolan har alla elever rätt till kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider, enligt skollagen. Sverige är ett av få länder i världen som erbjuder gratis skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst.

Vecka 39

Tisdag

Hemlagade gröna burgare serveras med
Fiskburgare serveras med bröd, dressing och klyftpotatis

Onsdag

Skolmjölkens dag
Linsgryta med sting serveras med pasta på durumvete från Gotland<br/>Kycklingfärs med vitlök, chili, tomat och cremefraiche serveras med pasta på durumvete från Gotland

Torsdag

Potatis och purjolökssoppa serveras med hembakad
Italiensk minestrone soppa serveras med hembakad brödbuffé, pålägg och frukt

Fredag

Vegetariska världsdagen
Falafelrulle på öländska bönor, tortillabröd, salladstillbehör och två olika dippsåser<br/>Kebabish på hemlagad seitan serveras med tortillabröd, salladstillbehör och två olika dippsåser

Måndag

Pastagratäng serveras med bönsalsa
Blodpudding serveras med rökt skinka och hemkokt lingonsylt och frukt

 

En genomsnittlig lunch bör ge cirka 30 procent av det rekommenderade dagliga intaget av energi, vitaminer och mineraler. En måltid innehåller alltid potatis/ris/pasta, grönsaker/rotfrukter, kött/fisk/ägg/vegetariskt alternativ, bröd med matfett samt mjölk/vatten.

Matsedel i mobilen

För att få matsedel i din mobil behöver du ladda ner Skolmatsappen. Det gör du genom att söka på ”skolmaten” i respektive app-butik.

Skollunchen i Österåker

Att satsa på bra skolmat är att ge eleverna de bästa förutsättningarna för att må bra och prestera under hela skoldagen. En bra och mättande skollunch gynnar koncentration, inlärning och en god stämning på skolan. Därför vill vi i Österåkers kommun skapa matglädje och bjuda på mat som väcker intresse på ett positivt sätt.

Varje dag serveras två olika rätter varav minst en är vegetarisk, ibland erbjuds
ytterligare ett alternativ. Alla är välkomna att smaka och ta av allt. Varje dag dukar vi fram säsongsanpassad grönsaksbuffé samt flera sorters bröd – både mjukt och hårt. Dryck till maten är ekologisk lättmjölk eller vatten.

Skolmenyn är säsongsanpassad och skolorna ska sträva efter att öka mängden
vegetabilier och ekologiska livsmedel.

Vi lagar mat av bra råvaror i våra skolrestauranger och minimerar med andra
ord användning av helfabrikat och tillsatser. Upphandlingsmyndighetens krav
används när vi köper in livsmedel. Kraven handlar bland annat om att antibiotika
inte får användas i förebyggande syfte och att svensk djurskyddslag ska följas.
Kycklingen vi köper är svensk och vi strävar efter att köpa in svenskt kött i så
stor utsträckning som möjligt.

Fisken vi serverar är MSC-märkt. MSC-certifieringen säkrar att fisken kommer från bestånd som inte är överfiskade och den är fångad på ett sätt som inte skadar havets ekosystem.

Vi planerar vår meny efter Livsmedelsverkets rekommendationer och använder webbverktyget SkolmatSverige för att leva upp till rätt kvalitet.

Läs mer om Livsmedelsverkets rekommendationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

salladsbar

Mellanmål

Mellanmål serveras varje dag till inskrivna fritidsbarn om rektor valt att köpa det från Måltidsenheten. Vi serverar nyckelhålsmärkt mellanmål som kan bestå av:

  • ekologisk lättmjölk, naturell lättfil eller yoghurt
  • ekologisk müsli
  • mjukt bröd, hårt bröd
  • bordsmargarin
  • pålägg såsom ost och mjukost, MSC-märkt makrill och kaviar, spreads och magra köttpålägg
  • grönsaker och frukt

Mellanmålet tillgodoser cirka 10 procent av det dagliga energi -och näringsintaget. Vilket motsvarar ett glas mjölk och smörgås.

Måltidspersonal

I Österåkers kommunala grundskolor arbetar omkring 65 kockar och restaurangbiträden i skolrestaurangerna. Det produceras cirka 5 000 portioner
varje dag.

Måltidsenheten erbjuder löpande utbildning för anställda i kommunala tillagnings- och mottagningskök. Utbildningen skräddarsys för att passa personalens varierande behov. Det kan vara kurser i näringslära och livsmedelsval, kreativ matlagning, menyplanering, service och bemötande.

Säker mat

Alla skolrestauranger ska servera säker mat. Personalen som arbetar med livsmedel ska löpande gå genomgå utbildningar i livsmedelshygien och specialkost. Varje kök har ett system för egenkontroll för att säkerställa en god hygienisk standard.

Miljön i skolrestaurangerna

Miljön i skolrestaurangerna betyder mycket för trivsel och lusten att äta. Rektor
på respektive skola ansvarar för matsal och lunchscheman. Skolorna arbetar aktivt med måltidsmiljön och ofta involveras eleverna.

Matråd

I skolan finns ett matråd för utveckling av skolmaten. Här bör elever, måltidspersonal, någon från skolledningen och pedagoger finnas representerade. Även skolsköterska,
vårdnadshavare och rektor kan ingå. Från måltidsenheten medverkar alltid ansvarig kock eller ansvarig restaurangbiträde.

Riktlinjer

Skolmåltiden är så mycket mer än det som serveras på tallriken. Den är en källa till glädje, inspiration, trevlig samvaro och en stunds avkoppling från skolarbetet.

Skolmåltiderna regleras av lagar och förordningar som skollagen, livsmedelslagstiftningen och arbetsmiljölagstiftningen. Det innebär att skolmåltiderna ska vara näringsriktiga enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012), att maten som serveras ska vara säker och att arbetsmiljön för dem som arbetar i köken ska vara god.

År 2017 antog politikerna i kommunen vår Kostpolicy. Den styr all måltidsverksamhet och de gäller både kommunalt drivna kök och skolor som har externa måltidsentreprenörer. Även fritidshem och övrig fritidsverksamhet ska följa riktlinjerna. Syftet med kostpolicyn är likvärdig kvalité i alla kommunens verksamheter, den ska även användas som en del av den pedagogiska verksamheten.

Kostpolicy för Österåkers kommun Pdf, 244.3 kB. (pdf)

Specialkost

Vi serverar specialkost till de elever som av medicinska skäl inte kan äta alla slags livsmedel.

Läs mer om ansökan om specialkost.

Informera kökspersonalen om ditt barn med specialkost av någon anledning inte ska äta skollunch. Meddela köket senast klockan 08.00 eller lämna ett meddelande på kökets telefonsvarare innan dess. Kontakta kökspersonalen när barnet åter vill ha sin måltid.

Matglädje i Österåker

Måltidsenheten finns på Instagram under namnet Matglädje i Österåker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Följs oss gärna!  

Hamburgare med klyftpotatis

Redaktör:
Maria Sjöström

Sakkunnig:
Eva Nordenhem
Senast uppdaterad:
tisdag 27 juni 2017