En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Uppdaterad information om det nya coronaviruset

Uppdaterad information om det nya coronaviruset

Vi får många frågor från vårdnadshavare på Österåkers kommunala förskolor och skolor om det nya coronaviruset. Österåkers kommun följer noga utvecklingen och samverkar med ansvariga myndigheter. Vi kommer löpande att informera om den aktuella utvecklingen i Österåker. Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad är kommunens webbplats, osteraker.se/coronaviruslänk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att förskolor och skolor håller öppet som vanligt. Folkhälsomyndigheten bedömer att det inte är en effektiv åtgärd att låta friska skolbarn stanna hemma och att det är osannolikt att friska barn skulle orsaka smittspridning. Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för importsmitta är mycket hög, risken för smitta är i övrigt måttlig.

Hantering i Österåker


Alla som har luftvägssymtom, hosta eller feber och varit i ett utsatt område ska stanna hemma och omedelbart kontakta Vårdguiden 1177 på telefon för vidare bedömning. Det gäller även medarbetare i skola och förskola.

Grundskola och gymnasieskola


Alla som kommer hem från utsatta områden uppmanas att kontakta skolan, det vill säga rektor eller elevhälsans medicinska insats på telefonnummer på 08-540 817 79, vardagar klockan 08.00-16.30, innan de kommer till skolan.

För alla som haft kontakt med människor som kommit hem från utsatta områden eller haft kontakt med smittade, kontakta elevhälsans medicinska insats på telefonnummer 08-540 817 79, vardagar klockan 08.00-16.30.

Elevhälsan medicinska insats är underställd och följer Folkhälsomyndighetens direktiv. Patientsekretess gäller vid alla kontakter med elevhälsans medicinska insats.

Vi vill påminna om att skolplikt gäller för elever från förskoleklass till årskurs nio. Vårdnadshavare sjukanmäler enligt gällande rutin.

Förskola


För förskolebarn ber vi vårdnadshavarna att kontakta rektor.

Vad händer om någon misstänks vara smittad?


Region Stockholm och Smittskydd Stockholm ansvarar för att de misstänkt smittade får lämna prover, får provsvar och vid konstaterad smitta att de får vård. Det är också Smittskydd Stockholm som ansvarar för smittspårning för att nå eventuella personer som patienten kan ha haft kontakt med för bedömning och eventuell provtagning.

Om vår kommun skulle ha information om smittade eller misstänkt smittade invånare så omfattas de av patientsekretess. Därför lämnar kommunen aldrig ut några uppgifter om patienter.

Mer information


Har du frågor om det nya coronaviruset, ring 113 13, eller läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats eller 1177.selänk till annan webbplats.

Läs om hur du kan prata med ditt barn om coronaviruset på Krismyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Redaktör:
Camilla Ekstrand

Sakkunnig:
Jonas Bolander
Publicerad:
måndag 9 mars 2020
Senast uppdaterad:
måndag 9 mars 2020