En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

VR-film

VR - Virtual Reality

Unga och äldre knyts samman i kommunens filmsatsning där ungdomar skapar VR-filmer för att ge äldre möjlighet att uppleva platser de kanske inte kunde besöka annars.

VR (virtual reality eller virtuell verklighet som det betyder på svenska), är en teknik där användaren med hjälp av ett par VR-glasögon virtuellt kan förflytta sig till en annan plats utan att röra på sig. Med hjälp av ett par VR-glasögon och en handkontroll kan användaren navigera i en virtuell värld, till exempel promenera runt i en stad och se sig om i 360 grader. Den virtuella världen kan antingen vara datoranimerad eller filmad från verkligheten.

Skapade sommarjobb för unga

Österåkers kommun och Film Stockholm har sedan sommaren 2016 gjort det möjligt för ungdomar att prova på filmarbete med handledning av erfarna filmpedagoger. VR-filmerna som ungdomarna skapat visades sedan på äldreboenden och träffpunkter i kommunen, samt för pedagoger från norrort under mässan Ung i Roslagen.

Exempel på VR-filmer skapade av ungdomar i kommunen är midsommarfirandet på Ekbacken, konst vid Stadspark Åkers kanal och en virtuell guidning på Siaröfortet. Läs mer på filmstockholm.se Länk till annan webbplats..

Film och välfärdsteknologi

Tanken med att knyta unga och äldre till varandra i en gemensam filmsatsning, är att erbjuda äldre att ta del av ny teknik genom ungas kompetens kring film och rörlig bild. Att äldre ska vara först och inte sist, med att få del av VR, är en del av satsningen på välfärdsteknologi inom Österåkers kommun. Som ett naturligt led i det deltog Film i Österåker som bland annat inbegriper Bergagårdens film och teater, en filmfestival och filmverkstäder för ungdomar, vid Mässan för välfärdsteknologi och e-tjänst på Kistamässan i februari 2019 och 2020.

Vad är välfärdsteknologi?

Välfärdsteknologi, eller välfärdsteknik, är digital teknik som gör att en person, med eller utan funktionsnedsättning, kan behålla eller öka sin trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet. Välfärdsteknik kan beskrivas som ett hjälpmedel för det dagliga livet. Några exempel på välfärdsteknik är digitala trygghetslarm, tillsyn via kamera och sensorer för påminnelser, men också som i detta fall öka aktivitet och delaktighet genom en VR-upplevelse.

Nya VR-filmer

Under våren 2020 har Film i Österåker och LIA-praktikanter från Xenter i Botkyrka (LIA står för Lärande i arbete) skapat nya VR-filmer. Exempel på filmer som praktikanterna skapat är bland annat filmen om slussholmen.

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Ann-Catrin Skogström
Senast uppdaterad:
tisdag 6 juli 2021