En webbplats från Österåker.se

Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ung blick på vår konst

Ung blick på vår konst är en serie filmvisningar där ungdomar från Österåker berättar om olika offentliga konstverk i Åkersberga. Utifrån eget valt verk delar ungdomarna med sig av sina upplevelser, tankar och vad de ser i dem.

Den offentlig konsten i Österåker är från olika decennier och av olika material. Det är väl värt att stanna upp och tänka till kring de olika verken. Under sommaren 2020 erbjuder Region Stockholm och Österåkers kommun ungdomar att pröva på att sommarjobba som konstguider under tre veckor.

Med handledning av konstpedagoger som Rebecka Walan, Adam Wallenberg, konstnären Markus Emilson och kultursekreterare Maria Söderlund får ungdomarna en grund i konstpedagogik för att kunna förmedla en ung blick på konst och få allmänheten att upptäcka utomhuskonsten runt om i Österåker.

I detta pilotprojekt kring ungdomsmedverkan och konst har ungdomarna bland annat tagit del av Moderna muséets soffvisningar.

Bakgrund

I samband med utbrottet av Covid-19 blev en stor del av konstpedagogiken digital. Dessutom blev barnkonventionen lag 2020. I och med det är barn- och ungdomsperspektivet prioriterat i Österåker.

Totalt sex avsnitt

Serien består av totalt sex avsnitt. Varje avsnitt är tre minuter långt. Du kan även ta del av filmerna på kommunens Facebook, där avsnitten sänds varje fredag klockan 12 mellan 17 juli–21 augusti.

Del 1. Sense of touch av Viktor Korneev

Del 2. Kyss av Eva Marklund

Del 3. Pregnancy av Viktor Korneev

Del 4. Fågelmannen av Bertram Schmiterlöw

Del 5. Ormkvinna av Ulrica Hydman Vallien

Del 6. Celeste av Mats Åberg

Utvalda till Folk och Kultur 2021

Redaktör:
Patrik Gosenius

Sakkunnig:
Ann-Catrin Skogström
Senast uppdaterad:
onsdag 16 december 2020