Österåkers kommun utvecklar Hesa Fredrik

Hesa Fredrik

Det finns i dag tre utomhussirener i Österåkers kommun och kommunen ska under 2022, tillsammans med MSB, kartlägga och utreda behov och eventuellt nya platser.

Utomhusvarningssystemet Hesa Fredrik testades enligt MSB:s rutin den 7 mars klockan 15.00. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) informerar om testet här Läs MSB:s nyhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Österåker utvecklar utomhussirenerna i kommunen

Utrustningen i utomhusvarningssystemet Hesa Fredrik ägs av staten medan kommunerna ansvarar för drift och underhåll.

– Det finns i dag tre utomhussirener i Österåkers kommun och Kommunfullmäktige beslutade i samband med antagandet av budget att kommunen under 2022, tillsammans med MSB, ska kartlägga och utreda behov och eventuellt nya platser, säger Österåkers kommuns säkerhetschef Ulf Palmgren.

Det nationella VMA-systemet består av olika delar:

  • Meddelande via radio (SR) och TV (SVT, TV4, Kanal 5, Kanal 9)
  • Meddelande via SMS
  • Utomhusvarning ”Hesa Fredrik-systemet”

Varningssystemet som ljuder utomhus består av 4 500 ljudsändare installerade i de flesta större tätorter i Sverige och i särskilda områden runt kärnkraftverken. MSB är den myndighet som ansvarar för utvecklingen av systemet. Det pågår löpande arbete med att hitta nya metoder och tekniker som kan komplettera dagens VMA-system.

MSB bedömer att ungefär 50 procent av Sveriges befolkning hör utomhusvarningssystemet Hesa Fredrik, det är så många som bor inom hörbart avstånd till en siren när de befinner sig utomhus.

Om du bedömer att du inte hör ljudsändarna när systemet testas inom tätort där utomhusvarningssystemet finns kan du anmäla det till Storstockholms brandförsvar via deras växel: 08-454 87 00.

Se MSB:s frågor och svar om Hesa Fredrik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: