Österåkers kommun tar emot ukrainska krigsflyktingar

Händer

Österåkers kommun kommer att ta emot krigsflyktingar från Ukraina. Kommunen har i nuläget 250 förberedda boendeplatser på konferensanläggningar, hotell och andra boendelösningar.

Migrationsverket och Länsstyrelsernas nationella samordningskansli har ställt förfrågan till kommunerna i Stockholms län om tillfälliga boendeplatser. Österåkers kommun har en beredskap och kan möta det behovet.

Kommunen har också en planering för att kunna möta de behov som kan uppstå, till exempel platser i förskola och skola, en trygg och meningsfull fritid för barn och ungdomar samt, vid behov, vård och omsorg för äldre och för personer med funktionsnedsättning.

– Den handlingskraft och det engagemang jag ser här i Österåker, både i civilsamhället och i kommunens olika verksamheter, fyller mig med stor ödmjukhet. Jag är stolt att kunna säga att Österåkers kommun är väl förberett att axla ansvaret i ett allvarligt läge, säger Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

Kommunen följer utvecklingen i omvärlden noga och bevakar flyktingströmmarna till Sverige och de behov som kan uppstå. Kommunens arbetssätt och behov av hjälp av kommuninvånare kan komma ändras med kort varsel. Kommunen har ett utvecklat samarbete med civilsamhället i kommunen som också kan aktiveras vid behov.

Vill du hjälpa till?

Många vill hjälpa personer som är på flykt från Ukraina just nu. Österåkers kommuns verksamheter har i dagsläget inte behov av mat eller kläder. Flera frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och samordnar olika hjälpinsatser.

Vänd dig till de etablerade hjälporganisationer som finns, som har strukturer för hjälpinsatser som når fram och kunskap om vad som behövs.

MSB har mer information om hur du kan engagera dig i en frivillig försvarsorganisation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Röda Korset har samlat information om hur du kan hjälpa och bidra på olika sätt, till exempel genom gåvor eller genom olika typer av engagemang.

Läs mer på Röda Korsets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi har samlat information om vad kommunen gör, länkar till bekräftad information samt tips och råd på österåker.se/ukraina

Publicerad:
Senast uppdaterad: