Kultur och fritid

Barn bakifrån på en scen.

Från den 23 december skärps restriktioner ytterligare kopplat till evenemang samt kultur- och fritidsverksamhet.

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer och upp till 500, oavsett vaccinationsbevis. Vid fler gäster än 500 krävs både vaccinationsbevis och smittskyddsåtgärder.

Avrådan görs från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arrangören ska kontrollera att deltagare (åskådare) som är 18 eller äldre är vaccinerade mot covid-19. Detta görs genom att deltagaren uppvisar vaccinationsbevis och legitimation vid inpassage.

Undantag görs för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig. De behöver kunna verifieras detta med ett giltigt läkarintyg.

Krav på kontroll av vaccinationsbevis

  • Vid ett arrangemang med vaccinationsbevis ska arrangören ha en rutin för hur kontrollen av bevisen ska genomföras. Rutinen ska vara skriftligt dokumenterad.
  • Myndigheten DIGG har tagit fram en app. som arrangör kan använda för att skanna av vaccinationsbevis. Appen finns tillgänglig för Android-telefon och iPhone. Mer information om appen på digg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • När arrangören skannar vaccinationsbeviset syns det om vaccinationsbeviset är giltigt, och om personen är fullvaccinerad. Arrangören får också veta vem personen är och ska stämma av detta med personens legitimation.
  • Varje arrangör måste själv bestämma hur upplägget kring kontrollen ska se ut.
Publicerad:
Senast uppdaterad: