Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ung i politiken

Från vänster: Andreas Lennkvist Manriquez (V) och Celine Alfredsson (M) i Åkersberga centrum. Foto: Jenny Thörnqvist.

Som ung i kommunen finns det möjlighet att göra sin röst hörd. Ett sätt är att engagera sig lokalpolitiskt. Möt två unga som är med och påverkar Österåkers nutid och framtid.

Andreas Lennqvist Manriquez (V) och Celine Alfredsson (M) är två Österåkersbor som valt att ge sig in i politiken tidigt i livet och påverka den kommun de bor i. Vi har tagit reda på vad som driver dem och om de har några tips för dig som också vill engagera dig politiskt.

Andreas Lennkvist Manriquez (V)

Ålder: 26 år.
Gör: Student på Stockholms universitet.
Politik: 2:e vice ordförande i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämden samt ledamot i Kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.
Fritid: Njuter av en bra konsert eller en bra film tillsammans med mina vänner.

Varför ville du engagera dig lokalpolitiskt? Jag är uppvuxen med politiska samtal vid middagsbordet. Det var dock aldrig en självklarhet att jag skulle engagera mig i politiken, utan det var något som växte fram successivt.

När och hur började vägen till där du är idag? Jag var 15 år när kommunen lade ner skolan som jag gick i. Som en motreaktion gick jag med i Vänsterpartiet. Det berodde också på de ökande orättvisorna och brist på solidaritet som jag upplevde, både lokalt och globalt. 2013 tog jag plats som den yngsta ledamoten i Österåkers kommunstyrelse någonsin. Vid det senaste valet blev jag vice ordförande i en nämnd, det är första gången i kommunens historia som en vänsterpartist har en sådan, post vilket känns hedrande. Förra hösten ersatte jag Nooshi Dadgostar som riksdagsledamot när hon var föräldraledig.

Har du några politiska mål? Mitt politiska mål är att tillsammans med andra skapa ett bra samhälle för alla, inte bara ett fåtal. Ett rättvisare och mer jämställt samhälle helt enkelt.

Vad är dina drömmar för Österåker? Jag drömmer om en hållbar och trygg kommun, såväl socialt som ekonomiskt och miljömässigt. En kommun som alla kan känna stolthet över att tillhöra och där alla känner sig delaktiga och hörda, oavsett om du bor i slott eller koja, är ung eller befinner dig på ålderns höst.

Är det viktigt att få fler unga på politiska uppdrag? Det är vi som har framtiden i våra händer och de beslut som fattas idag är de som kommer att påverka våra barn. Det är även en fråga om demokrati, om inga unga engagerar sig så försvinner deras perspektiv i debatten.

Citat-tecken

Mitt mål är ett rättvisare och mer jämställt samhälle för alla.

Hur ska Österåkers kommun få fler unga att engagera sig partipolitiskt?
Fler unga behöver känna att de har en möjlighet att påverka. För vem vet egentligen mer om bostadssituationen, arbetsmarknaden eller utbildningen idag än någon som befinner sig mitt i den?

Vilka tips och råd har du till andra unga som är intresserade av att engagera sig politiskt? Våga ta steget! Och om du tar steget så våga ställa de ”dumma frågorna”!

Blir du tagen på allvar? Jag har alltid upplevt att jag tagits på allvar, men jag har också alltid tagit de andra politikerna på allvar. Jag tror att ödmjukhet är oerhört viktigt både i och utanför politiken.

Finns det några utmaningar som ung i politiken? Jag tror att vi unga ställer alldeles för höga krav på oss själva. Att vi ska vara perfekta och kunna allt. Men ingen kan allt och det finns inga perfekta politiker.

Vad har varit din höjdpunkt hittills i din politiska karriär? När vi beslutade att kommunens innehav i olja, kol och gas skulle fasas ut. Det var ett beslut som gör skillnad på riktigt. Ett annat beslut som jag är väldigt stolt över är när vi blev första kommun att förbjuda cirkusar med vilda djur. Att jag var 22 år när jag lämnade in förslagen visar på att det går att förändra trots att man är ung.

Celine Alfredsson (M)

Ålder: 24 år.
Gör: Kundansvarig, marknadsförare och egenföretagare.
Politik: Ordförande för Moderata ungdomsförbundet, MUF, i Österåker, ersättare i Socialnämnden och Val- och demokratinämnden, ledamot i Österåkersmoderaternas styrelse samt ledamot i valberedningen.
Fritid: Tränar taekwondo, engagerar mig i olika styrelser, fotograferar, umgås med familj och vänner samt gosar med min katt.

Varför ville du engagera dig lokalpolitiskt? Jag har alltid haft ett intresse för politik, en stark strävan framåt och ser utvecklingsmöjligheter. Därför blir det också svårt att sitta still och vara tyst. Att jag skulle engagera mig politiskt i Österåker blev på något sätt en självklarhet, eftersom det är vi som bor i kommunen som ser var resurserna behövs som allra mest och vet vilka förändringar vi vill se.

När och hur började vägen till där du är idag? Som liten trodde jag inte att statsministern gick att byta ut. När jag insåg att det var möjligt, ville jag vara med och bidra till förändring och förbättring. Politiken påverkar ändå oss alla och om jag kan bidra till ett bättre samhälle vill jag göra det. Mitt politiska engagemang tog fart när jag gick i gymnasiet. Tillsammans med två av mina närmaste vänner gick jag med i MUF. Resten är historia.

Har du några politiska mål? Jag har tre mål. Få fler unga att engagera sig, vara med och skapa bättre förutsättningar för nya företag samt bidra till ökad förståelse hos Österåkersborna för vikten av god ekonomi och företagande. Det är företagen som lägger grunden till ett välfungerande samhälle, både gällande jobb och skatteintäkter.

Vad är dina drömmar för Österåker? Min högsta ambition och dröm för Österåker är att det ska förknippas med ”möjligheternas kommun”. En plats där det går att uppfylla sina drömmar – allt från att starta eget företag, bilda familj och syssla med sin hobby, till att känna trygghet och avkoppling.

Citat-tecken

Jag vill bidra till ekonomisk förändring i samhället.

Är det viktigt att få fler unga på politiska uppdrag? Ungdomar är det viktigaste vi har. Det är vi ungdomar som skapar framtidens samhälle, men vi kan också vara med och påverka samhället som vi lever i just nu. I Sverige har unga möjligheten att göra sin röst hörd, därför tycker jag att fler ska våga engagera sig!

Hur ska Österåkers kommun få fler unga att engagera sig partipolitiskt? Jag tror det viktigaste är att få ungdomar att förstå vikten av politik – hur det påverkar samhället och enskilda individers liv samt att unga faktiskt kan vara med och påverka. Ungdomsförbund är dessutom ett perfekt sätt att träffa nya vänner på och ger en meningsfull fritid.

Vilka tips och råd har du till andra unga som är intresserade av att engagera sig politiskt? Våga ta steget. Kontakta partiet eller ungdomsförbundet som du vill engagera dig i. De kommer att välkomna dig med öppna armar, det kan jag lova. Men framför allt, kontakta mig. Jag hjälper mer än gärna till med engagemanget i MUF och Moderaterna!

Blir du tagen på allvar? Ja, det tycker jag. Alla har alltid varit trevliga mot mig och velat prata. Jag upplever att de flesta tycker det är roligt snarare än konstigt att jag som ung engagerar mig.

Finns det några utmaningar som ung i politiken? Ingen kan allt, men man kan ofta mer än man tror. Jag har lärt mig genom att lyssna innan jag pratar och genom att våga prova.

Vad har varit din höjdpunkt hittills i din politiska karriär? Det måste nog ändå vara när jag fick träffa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Alceahuset. Han var där för att höra hur Moderaterna i Österåker har arbetat för att lyckas så bra i det senaste kommunvalet. Vi fick även chansen att skicka med tankar och idéer till riksdagens arbete.

Artikeln är från Magasin Österåker #4 2020.

Redaktör:
Fredrik Zethraeus

Sakkunnig:
Fredrik Zethraeus
Publicerad:
onsdag 20 januari 2021
Senast uppdaterad:
onsdag 20 januari 2021