Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Stärkt lagstiftning för nationella minoriteter

Foto Martin Thelénius Expressum

Visste du att vi i Sverige har fem nationella minoriteter och minoritetsspråk? Nationella minoriteter har särskilda rättigheter och 2019 har lagstiftningen förstärkts ytterligare.

Tillhör du någon av Sveriges fem nationella minoriteter – sverigefinnar, samer, judar, romer eller tornedalingar? Då har du stärkta rättigheter och möjligheter i dina kontakter med kommuner och myndigheter.

Minoritetsspråken är finska, samiska, jiddisch, romani och meänkieli. Du har rätt att bli informerad om dina rättigheter, oavsett vilket nationellt minoritetsspråk du talar och var du bor i Sverige. Nationella minoritetspråken ska skyddas och främjas och minoriteterna ska ha möjlighet att behålla och utveckla sin kultur.

Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget samordnar Sveriges minoritetspolitik och följer hur kommunerna efterlever den.

Finska språket i Österåker

Österåkers kommun är ett förvaltningsområde för det finska språket. Det innebär till exempel att du har rätt att kommunicera med kommunen på finska i tal och skrift. Du har också rätt att få barn- och äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska.

Här hittar du till österåker.se:s finskspråkiga webbplats.

Är du intresserad att veta mer?

På webbplatsen Minoritet.se hittar du aktuell information och intervjuer på svenska.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länsstyrelsen i Stockholm har mer information på ditt språk: 

På svenskalänk till annan webbplats

På finska-suomeksi länk till annan webbplats

Jiddischlänk till annan webbplats

Nordsamiskalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Meänkielilänk till annan webbplats   

Romani arlilänk till annan webbplats

Den här nyheten finns också på finska-suomeksi

Redaktör:
Lea Vaattovaara

Sakkunnig:
Lea Vaattovaara
Publicerad:
onsdag 3 april 2019
Senast uppdaterad:
tisdag 7 maj 2019