Pågående trygghetsprojekt

Animation från filmen Den osynliga flickan som visades under filmfestivalen 2021 i Österåker.

Utöver det ordinarie trygghetsarbetet arbetar kommunen med projekt som syftar till att öka barn och ungas kunskaper om mänskliga rättigheter och stärka värdegrundsarbetet i skolan.

FIlmfestival för mänskliga rättigheter

Filmfestival för mänskliga rättigheter är ett årligen återkommande event i Österåkers kommun. Festivalen ger elever och lärare i alla årskurser och skolor i kommunen, chansen att se film för att sedan tänka till kring frågor som berör oss alla.

Varje år deltar ungefär 2000 elever i filmfestivalen. Temat är brett och årets filmer lyfter bland annat funkis-frågor, barnkonventionen och med vilken måttstock vi värderar människor och människoliv. I år får lärarna streama filmerna i klassrummen men redan i vår blir det en mindre nystart av skolbio på biografen Facklan.

– Vår förhoppning är att de filmer vi visar under festivalen ska leda till dialog och fortsatta diskussioner i klassrummet. Att de ska ge möjlighet till samtal kring inkludering, som är ett övergripande mål för skolor i Österåker, säger Maria Söderlund, kultursekreterare i Österåkers kommun.

Lunchsoffan

Lunchsoffan är ett initiativ till dialog om hur vi samverkar med näringslivet för ökad trygghet på särskilda platser i Österåker. Evenemanget Lunchsoffan är planerad till sex olika tillfällen med start den 8 december 2021, fortsätttning följer under 2022. Varje tillfälle handlar om platssamverkan men har olika teman. Lunchsoffan är endast 30 minuter och sker 11.30–12.00. Vi ses i Åkersberga centrum utanför Kjell och Co. Välkommen!

Delbart

Våldet har många olika ansikten och att utsättas på nätet är något som blir vanligare och vanligare, speciellt bland våra unga. Det förebyggande arbetet är viktigt och därför ser vi och polisen gärna att föräldrar, skolpersonal och andra vuxna pratar regelbundet med barnen för att skapa en trygg vardag på nätet.

Delbart är en kampanj av polisen som innehåller råd för unga om hur de ska tänka när de är på nätet, stöd för unga som blivit utsatta på nätet och utbildningsmaterial för skolor att sprida till sina elever.

Anmäl alltid till polisen om det händer något på nätet som inte känns bra. Du som blivit utsatt är inte ensam!

För mer information och skolutbildningsmaterial se polisen.se/delbart. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trygg och säkerhet
Besöksadress
Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
184 86, Åkersberga
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.