Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Drogförebyggande arbete

För att ha ett välfungerande drogförebyggande arbete samarbetar kommunen med andra myndigheter som Polisen och Länsstyrelsen samt andra viktiga aktörer. Det drogförebyggande arbetet sker på lokal, regional och nationell nivå.

Det finns omfattande forskning om vilka faktorer som ökar eller minskar risken för ungdomar att börja använda droger. Den kunskapen är utgångspunkten i kommunens förebyggande arbete. Det innebär att Österåkers kommuns drogförebyggande arbete är evidensbaserat och styrs av den forskning som finns.

Vad gör Österåkers kommun?

Alla verksamheter som arbetar med barn och unga är viktiga i det förebyggande arbetet, därför är samverkan och samarbete grundstenar i det drogförebyggande arbetet. Relationen till vårdnadshavare, en fungerande skolgång och en organiserad fritid är viktiga skyddsfaktorer för barn och unga.

Kommunen har en övergripande alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks- och spelstrategi (ANDTS) och en aktuell handlingsplan.

Vad kan jag göra som förälder?

Tillgången till olika droger varierar över tid. Som vårdnadshavare är det bra om du känner till vilka olika droger som är aktuella bland ungdomar och dess effekter.

Ett tips är att arbeta på din relation till din ungdom. Var nyfiken och fråga hur din ungdom mår och var intresserad av vad som händer i din ungdoms liv. Försök skapa tillit, att din ungdom vet att hen kan ringa dig närhelst det händer något, att du ser till att din ungdom kommer hem om hen hamnar i knipa. Träna också på strategier på hur din ungdom kan agera i olika situationer. Försök ha en så öppen kommunikation du kan med din ungdom så skapar du också förutsättningar för att din ungdom pratar med dig om det är något som tynger hen.

Polisens föräldraskola om droger

Polisen har tagit fram ett utbildningsmaterial för föräldrar om unga och droger. Syftet är att utbilda och uppmärksamma föräldrar på hur lättilgängligt droger är för ungdomar. Ta reda på vad du som förälder själv kan göra.

Läs mer om och ladda ner polisens föräldraskola om droger härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du se första delen av polisens föreläsning Föräldraskolan om droger.

Mer information om droger och missbruk

Här kan du läsa mer om hur droger fungerar, om missbruk och hur du känner igen olika typer av droger:

Cannabishjälpen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CANlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Drugsmart.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tonårsparlörenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Länsstyrelserna har tagit fram filmer med tips på hur du kan prata med din tonåring om alkohol och hur du säger nej om du blir ombedd att köpa ut.

 

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har tillsammans med länsstyrelserna tagit fram webbplatsen Hejdå alkoholskador som tar död på langarmyterna. Där finns filmer och bra argument för dig som är föräldrer eller äldre syskon till någon som ber dig köpa ut.

Webbplatsen hejdå alkoholskadorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om ditt barn tar droger

Behöver du stöd och hjälp, någon att rådfråga eller prata med så finns det vägledning att få och alltid någon som lyssnar.

Om du är orolig för ditt eller någon annans barn kan du alltid rådgöra med socialtjänsten på deras mottagningstelefon eller med MiniMaria.

Socialtjänstens mottagningstelefon

Om du är orolig för ett barn kan du kontakta socialtjänstens mottagning för att rådgöra hur du går vidare med din oro. 08-540 812 56, Socialförvaltningens enhet för barn och ungdomöppnas i nytt fönster

Familjemottagningen

Familjemottagningen vänder sig till familjer för stöd. På familjemottagningen arbetar familjebehandlare och du kan få upp till fem rådgivande samtal utan biståndsbedömning. 08-540 810 00, Familjemottagningenöppnas i nytt fönster

Maria Ungdom

Om du misstänker att din ungdom är drogpåverkad, ta er akut till Maria Ungdom på S:t Görans sjukhus, 08-123 474 10. Maria ungdom.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vid akut fara ring 112.

Beroendeteamet Flotten

För rådgivning och behandling av substansmissbruk eller spel om pengar. Vänder sig till ungdomar, vuxna och anhöriga. Du kan själv kontakta Flotten och få upp till fem rådgivande samtal utan biståndsbedömning. 08-540 810 00, Beroendeteamet Flottenöppnas i nytt fönster

Mini Maria Åkersberga

För provtagning och behandling av substansmissbruk, när situationen inte är akut. Stöd till föräldrar och unga. 08-123 474 22.

Elevhälsan

Elever kan alltid vända sig till sin elevhälsa för att få stöd och vägledning, men också för längre samtalskontakt.

Ungdomsmottagningen

Till ungdomsmottagningen kan alla mellan 12 och 23 år vända sig. På ungdomsmottagningen kan du få prata med någon om det som bekymrar just dig, men även bland annat få hjälp med preventivmedel och testa dig för sjukdomar.
08-540 811 99, Ungdomsmottagningen i Österåkers kommunöppnas i nytt fönster

Stödcentrum för unga brottsutsatta

Om du är mellan 13 och 23 år, har varit utsatt för ett brott och känner att du behöver stöd kring detta kan du kontakta Stödcentrum för unga brottsutsatta. Även vårdnadshavare kan kontakta Stödcentrum. 08-555 572 38, 08-555 572 40 eller Stödcentrum för unga brottsutsattalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Polisen

Vid pågående brott ring alltid 112. Anmälan av brott eller icke akuta ärenden:
114 14 eller polisen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foldern Orolig för ett barn

Läs mer i broschyren Orolig för ett barn.PDF

Redaktör:
Sofia Nyström

Sakkunnig:
Daniela Balladares
Senast uppdaterad:
tisdag 2 mars 2021