Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Engagera dig

Många Österåkersbor är aktiva för att välkomna och integrera nyanlända. Vill du också bidra? Här listar vi några exempel på hur du kan engagera dig.

 

Hyra ut bostad

Under de två första åren i Österåker erbjuds nyanlända ett boende av kommunen. Under den tiden förväntas de nyanlända aktivt leta bostad på egen hand. Har du en bostad eller ett rum som du vill hyra ut till en nyanländ som varit i Österåker i två år? Vänd dig till kommunen så kan vi förmedla kontakt. Kommunen agerar inte mellanhand, du skriver kontrakt direkt med hyrestagaren.

Kontakta integration@osteraker.se om du är intresserad.

Hyresgästföreningens mallar för andrahandsuthyrninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Prata svenska

Café Prata svenska hos Svenska kyrkan. Vi dricker kaffe, har trevligt tillsammans och pratar svenska. Ingen föranmälan, det är bara att komma. Ingen kostnad.

Tisdagar kl 14-16
Plats: Åkersberga Kyrkliga Centrum, Bergavägen 13

Café-prata-svenska hos Svenska kyrkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mötesplatser

Tillsammans Åkersberga är en politiskt och religiöst obunden förening som vill verka för ökad integration genom möten mellan människor.

tillsammansakersberga.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ny kompis?

Vill du lära känna en nyanländ, eller är du nyanländ och vill lära känna en etablerad svensk? Eller vill ni bli vänfamilj? Hör av dig till Österåkers kommun på integration@osteraker.se.

Skänka saker

Just nu har vi inget behov av möbler. Det händer att vi gör insamlingar, håll utkik på sociala medier. Har du frågor, kontakta integration@osteraker.se.

För föreningar

Vill din ideella organisation eller förening bidra till en bättre integration för nyanlända? Välkommen att bekanta dig med VIDA-projektet.

lansstyrelsen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Familjehem, jourhem och kontaktfamilj

  • Att vara familjehem innebär att du tar emot ensamkommande barn och unga under en tid, vanligtvis tills de klarar att leva på egen hand.
  • Att vara jourhem innebär att du med kort varsel tar emot barn och ungdomar under en kortare tid.
  • Att vara en kontaktfamilj eller en kontaktperson handlar om att exempelvis träffa en tonåring på fritiden eller att ta emot ett barn, eller eventuellt ett syskonpar i hemmet en eller ett par veckoslut i månaden.

Kontakta rekryteringsgruppen@osteraker.se för mer information och anmälan om att bli familjehem, jourhem eller kontaktfamilj.

God man

En god man ansvarar för att stötta ensamkommande barn och unga i deras första tid i Sverige. Det innebär att hjälpa till med myndighetskontakter och att se till att det fungerar med boende, skolgång, ekonomi och andra aspekter som är viktiga för att barnet ska få ett fungerande liv.

Kontakta Överförmyndaren i Österåker: e-post ofm@osteraker.se eller
telefon 08-540 810 64.

Redaktör:
Sofia Nyström

Senast uppdaterad:
torsdag 13 februari 2020