Ett ensamkommande barn är en person under 18 år som kommer till Sverige utan att ha uppehållstillstånd här och är utan sina föräldrar eller någon annan som kan anses ha trätt i föräldrarnas ställe. Dessa barn ska enligt lag få en god man förordnad för sig.
En god man för ett ensamkommande barn företräder barnet som både vårdnadshavare och förmyndare. Detta betyder att den gode mannen företräder barnet i såväl personliga som ekonomiska och juridiska frågor. Gode mannen har i dessa frågor samma juridiska ställning som en förälder men ansvarar inte för den dagliga omvårdnaden av barnet och har inte heller någon försörjningsplikt gentemot barnet.
En god man ska se till att barnet får det stöd som han eller hon behöver och har rätt till sin första tid i Sverige vilket innebär att gode mannen bland annat ska:
Det är överförmyndaren som efter ansökan från Migrationsverket förordnar gode män för ensamkommande barn samt utövar tillsyn över de gode männen. En ansökan om god man ska skickas till överförmyndaren så fort som möjligt efter det att barnet kommit till landet.
Om barnet beviljas uppehållstillstånd ska Socialnämnden i den kommun barnet vistas i anmäla behovet av att utse särskilt förordnad vårdnadshavare. Detta görs hos tingsrätten. Efter att rätten fattat beslut om att utse särskilt förordnad vårdnadshavare kommer överförmyndaren att besluta att godmanskapet ska upphöra. Godmanskapet upphör utan särskilt beslut när barnet fyller arton år. Gode mannen är skyldig att redovisa hur han eller hon utför sitt uppdrag till överförmyndaren.
Redaktör:
Sofia Nyström