Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vårdnad, boende, umgänge

Är det svårt att lösa frågor om vårdnad, boende och umgänge som underlättar för barnen? Då kan du få hjälp.

Avtal

Är du och den andra föräldern överens om barnets vårdnad, boende eller umgänge kan ni få hjälp att upprätta ett avtal som efter socialförvaltningens godkännande får samma betydelse som en dom i domstolen. Läs mer om samarbetssamtal under Mer information.

Vårdnads-, boende- och umgängesutredning

Om ni inte kommer överens om frågor angående vårdnad, boende och umgänge under samarbetssamtal eller liknande är det endast domstolen som kan fatta beslut. Läs mer på domstol.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tingsrätten får avgöra då frågorna om vårdnad, boende och umgänge. Ofta uppdrar tingsrätten socialförvaltningen att göra en utredning. I utredningen ingår samtal med barnen, enskilda samtal med föräldrarna, hembesök, referenser från det professionella nätverket, eventuella kontakter med förskola och skola, registerkontroller från polismyndigheten och socialtjänsten.

Underhåll

Både du och din partner ska hjälpas åt att försörja barnet. Detta kallas underhållsskyldighet. Den av er som barnet inte bor hos ska betala ett underhållsbidrag. Om du eller din partner inte har möjlighet att betala underhållsbidrag kan barnet få underhållsstöd. Den förälder som barnet bor hos kan söka underhållsstöd från Försäkringskassan.

På finska-suomeksi

Redaktör:
Sofia Nyström

Sakkunnig:
Pauline Gröholt
Senast uppdaterad:
fredag 24 april 2020