Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Trafikantveckan 2020 i Österåker!

  • Kvinna cyklar i regnväder
Europeiska Trafikantveckan äger rum varje år mellan den 16:e och 22:a september. Evenemanget är ett EU-initiativ som syftar till att under en vecka uppmuntra till, och underlätta för, mer hållbara resor och transporter.

Kampanjen involverar städer och kommuner från hela Europa och förra året deltog 3 135 städer i 50 länder. Alla deltagare anordnar själva olika aktiviteter, initiativ och åtgärder under veckan, ofta med fokus på exempelvis gång och cykel, bilpooler, samåkning eller andra alternativ till bilen. Österåkers kommun har deltagit varje år sedan 2012. I år anordnas Trafikantveckan i Österåker med ett till största del digitalt upplägg!

Det här händer under veckan!

Österåkers kommun vill uppmuntra och motivera fler Österåkersbor att i så stor utsträckning som möjligt cykla, gå och använda kollektivtrafik. Under Trafikantveckan i år görs detta bland annat genom att det anordnas en cykelvernissage, en tipspromenad om hållbara resor och en inspirationsföreläsning om vardagsmotion.


18 september: Digital inspiration om vardagsmotion och rörelsepepp!

Hur kan du få in mer motion i vardagen? Och vilka hälsovinster finns med att välja bort bilen? Detta och mycket mer kommer Jenny Hellström som är inspiratör inom vardagsmotion och rörelseglädje att prata om i en digital inspirationsföreläsning. När många just nu jobbar hemifrån mer kan det vara svårt att få daglig motion på samma sätt som tidigare. Jenny delar med sig av tips och enkla övningar att göra hemma för att på ett enkelt sätt få in mer rörelse i vardagen och peppa till mer rörelseglädje i familjen.

Håll utkik på facebook och hemsidan den 18e september för att ta del av Jennys tips och övningar!

19 september: Cykelvernissage med invigning av nya konstverk i Åkersberga

Lördagen den 19 september invigs tre stycken nya offentliga konstverk i Åkersberga genom en cykelvernissage. Det är konstverken Restless av Fredrik Norén, Kyss av Eva Marklund och Kram av Birgitta Myhr som kommer att invigas genom en guidad cykeltur med en presentation av de olika konstverken. Cykelturen startar på Storängstorget kl. 13.00 och beräknas ta ca. 1 timme och 20 minuter innan den avslutas på Storängstorget igen. Egen cykel medtas samt kläder efter väder. Vernissagen genomförs med ett begränsat antal deltagare och föranmälan krävs. Anmälan sker via bokagrupp.se/osteraker.

16–22 september: Tipspromenad med chans att vinna fina priser!

Under hela veckan med start den 16e september kommer en tipspromenad med kluriga frågor kring hållbara transporter, trafiksäkerhet och energi och miljö sitta uppe i centrala Åkersberga. Det kommer finnas en uppsättning frågor för vuxna och en som passar mer för alla barn. Vi uppmuntrar hela familjen att ge sig ut och promenera eller cykla runt och svara på frågorna så har ni möjlighet att vinna fina priser! Instruktioner för hur man deltar och karta med rutten kommer att publiceras här på hemsidan.

Följ oss på instagram!

Du kan även följa Trafikantveckan via kommunens instagram-konto som du hittar genom att söka på "Österåkers kommun". Under veckan publiceras bilder från aktiviteterna som anordnas, samt tips och information om hållbara resor och transporter. Vi kommer även att visa upp några av de satsningar och åtgärder som genomförs i kommunen för att främja ett hållbart resande.

Mer om evenemanget