Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Fira demokratin!

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922.Nu uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land genom ett fyra år långt demokratijubileum under åren 2018–2022.

Vandringsutställningen ”Fira demokratin!” är en del av demokratijubileet och turnerar runt om i landet under 2019–2022. Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.

Till utställningen finns ett studiematerial för gymnasiet i form av magasinet ”Demokratin står aldrig stilla”. Skolmagasinet kan beställas i klassuppsättningar utan kostnad eller laddas ned som pdf på webbplatsen firademokratin.riksdagen.se.  Till magasinet finns även en lärarhandledning.

Det finns också ett studiematerial för andra åldrar som anknyter till demokratijubileeet. Exempelvis ett material  för årskurs 4-6, demokratisquiz och samt en affischutställning som kan printas ut och användas i skolan.

För en vuxen målgrupp finns antologin Demokratins framtid där ledande svenska forskare ger sin syn på demokrati och demokratiska processer.

Läs mer om demokratijubileet:

http://firademokratin.riksdagen.se/

Läs mer om utställningen: http://firademokratin.riksdagen.se/utstallningar/utstallningar-under-firandet/demokratiutstallning-pa-turne/

Studiematerial för gymnasiet samt lärarhandledning:

http://firademokratin.riksdagen.se/studiematerial/studiematerialet/#Magasin-Demokratin-st%C3%A5r-aldrig-stilla

Allt studiematerial finns samlat här:

http://firademokratin.riksdagen.se/studiematerial/studiematerialet/#

Mer om evenemanget