Ökad risk för bedrägerier när elstöd ska betalas ut

Regeringen har beslutat att ett elstöd ska betalas ut via Försäkringskassan och nu närmar det sig utbetalning. I och med det finns en ökad risk för att bedragare utnyttjar situationen för att lura till sig pengar via telefon.

Det är vanligt med olika typer av bedrägeriförsök, exempelvis att bedragare via telefon försöker få dig att att logga in på din bank för att sedan tömma ditt bankkonto.

Det finns en ökad risk att bedragare utnyttjar Försäkringskassans utbetalning av elstöd som en möjlighet till bedrägeri, genom att de ringer och utger sig för att vara från antingen Försäkringskassan eller ett elbolag.

Myndigheter och andra aktörer, till exempel Försäkringskassan och elbolag, ringer aldrig upp och begär av dig som privatperson att logga in med bank-id. De begär inte heller ut dina bankuppgifter. Om du blir uppringd - lägg på telefonen och gör en polisanmälan.

Om du tror dig blivit utsatt för ett bedrägeri ska du omedelbart ringa din bank för att spärra dina konton. Kontakta sedan polisen och gör en polisanmälan så snart som möjligt.

Här har vi samlat fler tips och råd så att du kan skydda dig och dina anhöriga mot bedrägerier.

Publicerad:
Senast uppdaterad: