Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ungdomsbehandlare Johan Vikström om sitt uppdrag

Möt Johan Vikström, som är ungdomsbehandlare i Österåkers kommun. Här svarar han på frågor om sitt uppdrag.

Vad innebär din roll?

–Tjänsten som ungdomsbehandlare ingår i familjemottagningen. Det är när ungdomar hamnar snett som min roll kopplas in av en socialsekreterare. Jag jobbar ofta tillsammans med en familjeterapeut. Vi samverkar även med andra aktörer som till exempel skola och BUP för att ge bästa möjliga stöd.

Kan du ge ett exempel på uppdrag som du kan få?

Primärt arbetar jag på uppdrag från socialtjänsten med frivilliginsatser i form av behandling. Men när tingsrätten dömer ungdomar till samhällstjänst hjälper jag även till att hitta lämplig arbetsplats samt följa upp hur det går. Jag arbetar även med ungdomskontrakt vilket innebär att ge unga verktyg och stöd i att göra val som gynnar deras framtid och personliga utveckling.

Vad är svårast i ditt jobb?

– Att skapa tillit och vilja till förändring. Ungdomar som till exempel både har det jobbigt hemma och svårt i skolan upplever ofta utanförskap och en ständig känsla
av misslyckande. Då har kriminella nätverk lätt att värva dem, för då får ungdomarna en känsla av sammanhang och gemenskap. Att tjäna pengar och plötsligt ha möjlighet att skaffa sig statusprylar inger dessutom ofta hopp om ”att bli någon”. Med detta följer dock också våld, droger och problem med rättsväsendet. Att då försöka skapa motivation för återgång till skola och ett normativt leverne är nog den största utmaningen för min roll.

Har du några särskilda mål för ditt arbete?

–Jag vill hjälpa ungdomar som av olika skäl hamnat snett, men målet är att det inte ska behövas.

Varför är din roll viktig?

–Jag är mobil och flexibel i min kontakt med ungdomarna. Dessutom kan jag vara mycket mer individanpassad i min behandlingsinsats än vad övriga professioner har
möjlighet till.

Vad får dig att orka kämpa?

–När jag når fram och jag ser att insatsen faktiskt bidrar till en positiv förändring.

När känner du att du lyckats i ditt arbete?

–När ungdomen känner förtroende för mig och när det går bra för denne. Ibland får jag en wow-upplevelse, när det blir klart och tydligt hur stora framsteg en ungdom har gjort.

 

Texten är hämtad från magasin Österåker nummer 4 2020. Du hittar hela tidningen som en pdf här.öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
måndag 14 december 2020
Senast uppdaterad:
måndag 14 december 2020