Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Råd vid värmebölja

Det är just nu mycket varmt i länet och extrem värme under flera dagar kan vara farlig för alla och några behöver ta hand om sig extra mycket vid en värmebölja. 

Solen och värmen är efterlängtad av många, men kan innebära en extra påfrestning för kroppen. När det är mycket varmt är det extra viktigt att dricka mycket och att du skyddar dig från solen. Särskilt äldre, sjuka och barn kan behöva dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot värmen.

Här är några enkla råd om hur du bäst tar hand om dig när solen gassar och temperaturen stiger:

Drick mycket vatten

Drick mer vatten än vanligt. Vänta inte tills du blir törstig. Undvik helst söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe och te. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp att dricka.

Ordna sval miljö

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö. Vädra på natten när det är svalt. Försök att vara på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Svalka kroppen

Välj täckande och löst sittande kläder. Svalka dig då och då med en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och var i skuggan så mycket som möjligt.

Ta det lugnt

Undvik att anstränga dig fysiskt under dygnets varmaste timmar.

Lyssna på kroppens varningssignaler

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna dig yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad.

Hjälp andra som är särskilt känsliga för värme

Extrem värme under flera dagar kan vara farligt för alla och vissa behöver ta hand om sig extra mycket under en värmebölja. Det gäller framför allt äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn, gravida och personer som tar viss medicin.

Tipsa vänner och anhöriga om råden. Det kan också vara bra att titta till äldre släktingar och grannar och se om de behöver hjälp.

Mer information

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats:

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
onsdag 24 juni 2020
Senast uppdaterad:
onsdag 24 juni 2020