Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Många engagerade i arbetet mot våldsbejakande extremism

Berga teater var nästintill fullsatt den 8 januari när arbete mot våldsbejakande extremism stod på schemat. Deltagarna, som alla arbetar med unga på olika sätt, fick både ta del av gripande livsberättelser och själva bidra till den lokala lägesbilden i kommunen.

Kimmie Åhlén inledde dagen med att berätta sin historia, om hur han tidigt i livet hamnade i högerextrema kretsar, missbruk och kriminalitet. Han tog sig också ur de destruktiva miljöerna och arbetar i dag själv med unga som riskerar hamna i destruktiva miljöer samt reser runt och föreläser om sina erfarenheter.

Deltagarna fick också veta mer om kommunens arbete i projektet Tänk högt… Tänk efter… Tänk om… och om Toleransprojektet som involverar unga på olika sätt och sätter fokus på demokratifrågor, destruktiva miljöer och extremism.
Läs mer om projekten här

Hur ser det då ut i Österåkers kommun? Finns det tecken på våldsbejakande extremism här? Det fick deltagarna hjälpas åt att svara på när de sammanställde lokala lägesbilder. De lokala lägesbilderna kommer sedan att användas i kommunens arbete och handlingsplanen mot våldsbejakande extremism som ska vara klar under våren 2020.

Detta är en del i Österåkers kommuns förebyggande trygghetsarbete som syftar till att tidigt upptäcka unga som riskerar hamna i destruktiva miljöer.

Bidra genom att anmäla i app för felanmälan

Du som läser detta kan också vara med och bidra. Om du ser tecken på våldsbejakande extremism som exempelvis klotter, hakkors, klistermärken med främlingsfientliga budskap på våra gemensamma ytor kan du göra en anmälan i kommunens app för felanmälan. Välj kategorin Trygghet.
Läs mer om appen och var du laddar ner den

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
tisdag 14 januari 2020
Senast uppdaterad:
tisdag 14 januari 2020