Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Årets sommarvärdar tackar för sig

Årets sommarvärdar tackar för sig.

Årets sommarvärdar har jobbat klart. Under sitt arbete i sommar har de besökt platser där barn och unga ofta vistas, som skolgårdar, badplatser, centrum samt lek- och aktivitetsplatser. De berättar att de unga som de träffat har varit väldigt glada och trevliga!

Ahmad, Arezo och Amman har jobbat som sommarvärdar på Österåkers kommun som startade tjänsten för att skapa en extra trygghet för de barn och unga som semestrar hemma i år. Deras uppdrag har varit att finnas på platser där barn och unga är och finnas tillgängliga för barn och unga som behöver en vuxen att prata med. Alla tre är vana vid att arbeta med barn och arbetar i vanliga fall på Söraskolan.

– När vi har åkt runt i kommunen och träffat unga har de alltid varit glada och trevliga, inget bus. De vill ofta prata eller spela fotboll, berättar Amman.

– Eftersom vi åkt till olika platser har vi också passat på att fixa sånt som varit trasigt, städat om det behövts eller gjort felanmälan på sånt som vi sett behöver åtgärdas, till exempel när vi hittade trasiga cyklar längs vägen, säger Ahmad.

Sommarvärdarna har också varit med och kvällsvandrat i sommar, och även ordnat med praktiska saker kring kvällsvandringen som att se till att jackorna som använts blir tvättade.

– Även när vi kvällsvandrade träffade vi trevliga ungdomar som gärna ville prata. Det är bra att vuxna är ute om kvällarna, det blir lite lugnare stämning då säger Arezo.

Kommunens kvällsvandring pågår till den 16 augusti, därefter tar nattvandringen vid. Insatserna är viktiga för att möta unga och skapa en tryggare miljö för alla som rör sig utomhus i vår kommun.

Daniela Balladares är trygghetssamordnare på Österåkers kommun och hon ser många fördelar med sommarvärdarnas insatser.

– Genom att ha fler vuxna ute skapar vi tryggare platser. Sommarvärdarna känner dessutom många av ungdomarna genom sitt arbete, något som gjort det enkelt att ta kontakt. Under de tider som vi haft sommarvärdar samt kvällsvandring är det rätt lugnt, det stök som vi sett inträffar oftast senare på dygnet och vi samverkar med polisen för att hitta bra lösningar på det, säger Daniela.

Är du intresserad av att börja nattvandra?

Läs mer om nattvandring och om hur du anmäler intresse

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
fredag 31 juli 2020
Senast uppdaterad:
fredag 31 juli 2020