Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vård- och omsorgsboende i en annan kommun i Stockholms län

Ett antal kommuner i Stockholms län har gjort en överens-kommelse som gör det enklare för dig som vill flytta till ett vård- och omsorgsboende i en annan kommun.

Aktuella kommuner

Överenskommelsen om vård- och omsorgsboende gäller följande kommuner: Danderyd, Ekerö, Haninge, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Stockholm, Täby, Upplands-Bro, Vallentuna, Värmdö och Österåker.

Att ansöka om vård- och omsorgsboende

Om du bor i någon av kommunerna ovan, ska du i första hand ansöka om vård- och omsorgsboende i din hemkommun, även om du vill flytta till en annan av dessa kommuner. Kommunen där du bor utreder din ansökan och beslutar om du har rätt till en plats på vård- och omsorgsboende. Du kan också ansöka om plats direkt hos den kommun dit du vill flytta. Då är det den kommunen som utreder din ansökan och beslutar om du har rätt till en plats på vård- och omsorgsboende. Har du redan haft kontakt med biståndshandläggare i din hemkommun går utredningen oftast snabbare än om du ansöker hos den kommun dit du vill flytta. Du får likvärdig handläggning och förmedling av plats, oavsett hur du väljer att ansöka.

Om kommunen dit du vill flytta erbjuder möjlighet att välja mellan boenden har du samma valmöjligheter med båda sätten att ansöka, om du beviljas vård- och omsorgsboende, och du får bo kvar på boendet så länge ditt behov kvarstår. 

Om du flyttar till ett vård- och omsorgsboende i en annan kommun kommer du att betala avgift till din nuvarande hemkommun. Din nuvarande hemkommun behåller ansvaret och följer upp hur det fungerar för dig i boendet. Du bör fortsätta att vara folkbokförd i din nuvarande hemkommun även om du flyttar till en annan kommun.

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
fredag 5 juli 2019
Senast uppdaterad:
fredag 5 juli 2019