Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Profilen: "De fick känna att de gjorde nytta"

Att ta emot unga som dömts till samhällstjänst var en självklarhet för Åke Nilsson under de år han drev bensinstationen Circle k i Åkerstorp.

– Jag ser det som ett sätt att bidra till samhället och samtidigt hjälpa ungdomarna, säger han.

Åke Nilsson skulle egentligen bli ingenjör som sin pappa som arbetade inom byggbranschen, men efter att ha sommarjobbat på Ica som 20-åring tog karriären en helt annan vändning.

– Där fick jag lära mig ordning, rutiner och vad som förväntas av dig i arbetslivet. Det som lockade mig var den sociala biten, att möta kunder. Så jag struntade i KTH och gick Ica-skolan istället.

Han blev kvar inom dagligvaruhandeln och hann arbeta både i butik, på grossistsidan och som leverantör innan möjligheten att ta över Circle k dök upp för elva år sedan. Efter ett par år blev han tillfrågad om att ta emot ungdomar som dömts till samhällstjänst och tackade efter samråd med personalen ja. Väl på plats hos Åke fick ungdomarna antingen gå parallellt med någon ur personalen eller arbeta självständigt med egna uppgifter.

– De fick känna att de gjorde nytta och vissa lärde sig också kassan. Servicehandel är ju ett bra extrajobb och här fick de kunskap om vad det innebär. Ett par ungdomar bad vi också komma tillbaka vid ett senare tillfälle för att hjälpa till med inventeringen. Åke uppmuntrar andra arbetsgivare att göra en insats för ungdomar.

– Många är rädda för att de ska vara farliga yrkesbrottslingar, men de är det inte. Oftast var det gymnasieelever som gjort något hyss och vi behandlade dem som praoelever. Det var helt vanliga ungdomar och många var väldigt ångerfulla, säger Åke.

För ett år sedan valde han att lämna livet som mackägare och i dag är Åke involverad i flera projekt kring fristående biltvättsanläggningar.

– Men jag saknar fortfarande kunderna, macken och ungdomarna ibland!

Vill du ta emot ungdomar som gör samhällstjänst? Hör av dig till enheten för administrativt stöd hos socialförvaltningen.

Redaktör:
Linda Gelin-Nielsen

Publicerad:
onsdag 2 oktober 2019
Senast uppdaterad:
onsdag 2 oktober 2019