Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nytt färdtjänstavtal i Region Stockholm

I början av juni bjöd det Kommunala pensionärsrådet i Österåker in till en hearing om färdtjänsten tillsammans med Fredrik Wallén (KD), ordföranden i Region Stockholms Färdtjänstnämnd. Ungefär tjugo personer slöt upp, ställde initierade frågor, berättade om egna och närståendes upplevelser och kom även med konstruktiva förslag på hur färdtjänsten kan förbättras.

Några nyheter i färdtjänstavtalet

Från och med den 1 april 2019 finns det ett nytt färdtjänstavtal. Det innebär bland annat att ytterligare 1 500 nya taxibilar kommer att köra för färdtjänsten i regionen. Grundtilldelningen med 216 resor per person och år (500 stycken för rullstolstaxi) kommer att bli mer flexibel i och med att kvartalstilldelningen tas bort och att resor kan föras över från ett kvartal till nästa.

Färdtjänsten framöver

I Åkersberga kan närtrafiken i framtiden bli anropsstyrd. Det betyder att du ska kunna ringa och beställa skjuts, vilket ger större flexibilitet för resenärerna jämfört med den nuvarande modellen med tidtabellsbundna turer på fasta linjer.

Fredrik Wallén berättade om hur kommunikationen med resenärerna ska förbättras via Mina sidor och en app. Det finns också planer på fördjupade kundnöjdhets-undersökningar om chaufförers bemötande och lokalkännedom för att färdtjänsten ska uppnå sina mål; att komma i tid och hålla god kvalitet förutom att vara ekonomiskt hållbar och ej vara möjlig att missbruka.

Fredrik Wallén avslutade mötet med att lova ett besök på Ljusterö för att lära sig mer om de speciella förutsättningar som finns där för färdtjänsten, med en geografiskt stor ö med färjeförbindelse till fastlandet.

Korta fakta om färdtjänsten i Region Stockholm

  • Cirka 70 000 färdtjänstberättigade personer finns i regionen
  • Varje dag görs 11 000 färdtjänstresor, inklusive 2 000 sjukresor
  • 1,6 miljarder kronor i årlig budget

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
tisdag 4 juni 2019
Senast uppdaterad:
tisdag 4 juni 2019