Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Försök med trygghetskameror i den kommunala hemtjänsten

Under hösten 2019 genomför Österåkers kommun ett försök med trygghetskameror inom den kommunala hemtjänsten. Syftet med projektet är att undersöka om trygghetskameror kan öka trygghet och bekvämlighet för kunder med behov av nattinsats. 

Tillsyn via trygghetskamera är en del av den digitala utvecklingen inom vård och omsorg runt om i Sverige. Digitala tjänster, till exempel tillsyn via trygghetskamera, kan bidra till att höja kvaliteten och öka inflytandet över hur du vill utforma din vardag och tillsyn.

Hemtjänstpersonalen genomför tillsynen via en mörkerseende kamera kopplad till en mobiltelefon, de behöver därför inte komma till ditt hem när du sover. Trygghetskameran monteras hemma hos dig och den är endast aktiv vid de tillfällen som personalen gör tillsynen. Övrig tid är trygghetskameran avstängd och inget ljud-, bild- eller filmmaterial från tillsynen spelas in och sparas. Tillsyn nattetid via trygghetskamera kan vara ett bra alternativ för dig som inte behöver någon annan hjälp och som lätt vaknar och blir störd av att hemtjänstpersonal kommer till ditt hem när du sover. Dessutom är det mer flexibelt än personliga besök.

När projektet är avslutat kommer både kunder och medarbetare inom den kommunala hemtjänsten utvärdera försöket.

Läs mer om projektet och hur trygghetskameran fungerar här

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
tisdag 3 september 2019
Senast uppdaterad:
tisdag 3 september 2019