Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ett stöd i vardagen

Sara Mansour har ordnat frukost till Svea Hollander i hennes hem

Hemtjänsten är ett stöd i vardagen som ser till att alla ska kunna leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt. Följ med Sara Mansour och få en inblick i hur en vanlig arbetsdag kan se ut för henne.

Sara Mansour och Madeleine Kiralova från Ro omsorg knackar på hos Svea Hollander, 96 år, innan de öppnar dörren till lägenheten. Efter att ha loggat besöket via sina mobiler går de in till Svea som ligger i sängen. Tills för bara ett par månader sedan räckte det med ett besök om dagen, men efter att Svea skadat sitt ben i ett fall sitter hon nu i rullstol och behöver hjälp fem gånger per dag, bland annat med att komma upp ur sängen, klä på sig samt med enklare matlagning.

Svea bär en larmklocka på vänster arm vilken skänker extra trygghet efter hennes fall. Under dagtid är det hemtjänsten som rycker ut om Svea skulle larma och efter kontorstid tar nattjouren över.

Medan Madeleine hjälper Svea i badrummet bäddar Sara, sedan gör hon i ordning ostmackor och en kopp te till frukost. Svea är nöjd med den hjälp hon får, även om hon saknar att kunna laga mat själv.

– Nu blir det färdiga matlådor istället. Det känns lite lyxigt även om det inte går upp mot hemlagat, säger hon.

Träning och pratstund

Svea har bott i sin lägenhet i 25 år, sedan huset var nybyggt, och tycker att det är skönt att kunna bo kvar hemma. Hennes två barn och barnbarn bor också i Österåker och kommer ofta på besök. Efter frukosten är det dags för Svea att träna sitt ben genom att komma upp och gå lite. Sara ställer sig framför Sveas gåstol och för säkerhets skull följer Madeleine efter med rullstolen. Det blir en liten runda i hallen och vardagsrummet innan Svea behöver sätta sig ner och vila.

Innan olyckan brukade hon promenera längs kanalen flera gånger i veckan tillsammans med hemtjänsten.

– Jag hoppas att mitt ben kommer att bli bättre så att jag kan komma ut och gå igen. Just nu väntar jag på att kommunen ska bostadsanpassa lägenheten så att jag åtminstone kan ta mig ut på balkongen på egen hand.

Det har blivit dags för Madeleine att säga hejdå och åka vidare för att besöka fler som behöver stöd i deras hem. Svea och Sara sitter kvar en stund och småpratar. Innan det är dags även för Sara att bege sig av, ser hon till att lägga fram tidningar, glasögon och ställa ett glas vatten på vardagsrumsbordet så att Svea lätt ska nå allt.

Brett åldersspann

Just den här dagen ska Sara besöka fyra personer som behöver stöd hemma. Vissa av dem besöker hon flera gånger per dag. Vanligtvis för frukost, tillsyn, lunch och träning. Stödet vid besöken varierar utifrån behov.

– Många tror att det är stressigt att bli klockad vid varje besök, men ett par minuter hit eller dit är inte vad som är viktigast. Det gäller att ha en plan för dagen men även kunna vara flexibel när det verkligen behövs. Eftersom vi jobbar med människor går det aldrig att säga hur dagsformen för var och en av dem kommer att vara.

Sara hoppar in i bilen och kör till Lars Dufva, 55 år. Det är dagens andra besök hos honom och denna gång är det bara för en kort tillsyn. Sara passar även på att plocka undan efter frukosten och höra om Lars behöver något innan lunchbesöket.

Utanför radhuset leder en rullstolsramp upp till dörren.

Lars drabbades av en stroke i januari och är sedan dess halvsidesförlamad vilket innebär att han nu behöver stöd i hemmet sex gånger om dagen. Det omfattar allt i vardagen från att handa och laga mat, göra sig i ordning, till att träna. Träningen består oftast av stretch på morgonen och promenader senare på eftermiddagen.

– Det är en stor omställning och det är jobbigt att inte kunna klara sig själv, säger Lars.

Det är vanligtvis Sara som gör alla besök hos Lars till vardags om inget oväntat inträffar.

– Det är skönt att ha en och samma person som kommer för det mesta, säger Lars. Vi har lärt känna varandra, går bra ihop och har samma nivå på skämten vilket är lika med ingen nivå alls!

Ett jobb som gör skillnad

Sara arbetade tidigare inom skönhetsbranschen, men för två år sedan bestämde hon sig för att prova på något nytt.

– Jag ville göra skillnad och sökte ett arbete som jag verkligen kände för. Jag trivs superbra inom hemtjänsten. Det handlar om så mycket mer än att bara uträtta saker. Jag och mina kollegor lär verkligen känna de som vi kommer hem till och stöttar. Vi har blivit som en stor familj allihopa. Det är ett väldigt härligt jobb helt enkelt!

Reportaget är från Magasin Österåker nummer 3 2019.

Här finner du mer information om utbudet av stöd som finns att få i hemmet.

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
fredag 25 oktober 2019
Senast uppdaterad:
tisdag 29 oktober 2019