Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Starkare och friskare seniorer med styrketräning

Att det är bra för hälsan med träning, det vet redan de flesta. De positiva hälsoeffekterna finns kvar även när du blir äldre, det visar forskning som Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) bedriver.

Under våren har GIH erbjudit kommunens seniorer fysiska aktiviteter och träning två gånger i veckan. Träningen har bestått av varierade träningsövningar i pass om 60 minuter på kommunens träffpunkter. Innan träningen startade fick deltagarna genomgå omfattande hälsotester för att GIH skulle kunna mäta och följa träningens resultat.

Och det var populärt att träna och bidra till forskningen. Runt 120 seniorer deltog i projektet som pågick mellan den 5 mars och 25 april 2018.

Resultaten är mycket goda! Testerna visar att deltagarna har ökat sin muskelstyrka i axlar, bål och ben. Även balans, koordination och uthållighet har ökat. Förbättringarna är positiva, inte minst när det kommer till att klara sig i vardagen och parera fall. Deltagarna fick även göra ett minnestest som visade en positiv utveckling.

Projektet har pågått i tio år i olika delar av Stockholms län. Syftet med projektets forskning är att visa att träning för äldre har effekt.

 

Redaktör:
Sofia Nyström

Publicerad:
måndag 14 maj 2018
Senast uppdaterad:
torsdag 7 juni 2018