Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Matnyttigt för äldre

Parkash Singh tillsammans med kollegor och Susanne Doverhall, biträdande enhetschef (till höger). Foto: Patrik Lundin

Parkash Singh tillsammans med kollegor och Susanne Doverhall, biträdande enhetschef (till höger). Foto: Patrik Lundin

Härlig husmanskost, lockande efterrätter och läckra småkakor. Maten till våra äldre ska vara både god, näringstät och tilltalande för ögat. Det är något både kockar och personal på Solskiftets äldreboende har tagit till hjärtat.

Inne i Solskiftets centralkök är förberedelserna i full gång inför dagens lunch. På det rostfria avlastningsbordet står matlådorna till hemtjänsten klara för avfärd liksom kantinerna till Solskiftets äldreboende som ligger ett stenkast bort. Idag bjuds det på en favorit – rotmos och fläskkorv alternativt hemlagat potatismos och wienerkorv.

– Vi lagar maten med kärlek. Jag brukar alltid tänka att den här maten ska min pappa kunna äta. Den ska vara god och fin, säger kocken Parkash Singh. Han har, liksom de övriga kockarna och viss vårdpersonal, nyligen gått en kurs med fokus på mat för äldre som kostenheten i Österåkers kommun anordnat.

– Det är ett sätt att inspirera kockarna, men framför allt vill vi att våra äldre ska känna att vi verkligen satsar på att servera bättre och bättre mat, säger Eva Nordenhem, kostchef i Österåkers kommun.

På kursen fick deltagarna bland annat lära sig att proteinberika maten, till exempel småkakor så att varje liten kaka innehåller lika mycket energi som en köttbulle, och att göra mindre, men näringstäta portioner.

– Vi fick lära oss allt om hur man konsistensanpassar och näringsberikar maten med grädde, smör, olja och ibland proteinpulver, säger Parkash Singh.

Susanne Doverhall är biträdande enhetschef på Solskiftets centralkök som varje dag, året runt, lagar cirka 200 portioner till äldreomsorgen.

– För oss är det viktigt att maten är vällagad, näringsrik, aptitlig och färggrann. Vi lagar så mycket mat som möjligt från grunden, rullar köttbullar och panerar fi sk och gör de flesta efterrätter själva.

Färgglada timbaler underlättar ätandet

Eftersom många äldre har svårt att svälja och att äta stora portioner är det viktigt att den mat de får i sig innehåller tillräckligt mycket energi.

– Där kan vi hjälpa till genom att servera konsistensanpassad mat. Numera pratar vi inte om passerad mat utan istället serverar vi grov paté, som mest liknar en saftig, mjuk köttfärslimpa, eller timbaler, som har en omelettliknande konsistens, säger Eva Nordenhem. Våra kockar är jätteduktiga, jag har aldrig jobbat i en kommun där man gör så fina matlådor som här, och jag är väldigt stolt över att vara deras kostchef.

Susanne Doverhall visar upp en tallrik med timbalkost i form av korv, mos och ärtor. Det är både färggrant och vackert upplagt och långt ifrån den passerade mat, som mest liknade en beige gröt, som serverades förr.

– Det mesta kan serveras som timbaler. I dag passerar vi till exempel fläskkorven och spritsar sedan upp den snyggt på tallriken. Det är fantastiskt roligt att jobba med äldreomsorgen. Vi använder oss av ris- och roslappar som respons och de äldre är väldigt ärliga vilket jag tycker om. Det mesta är faktiskt ros. Det är framför allt smakerna de uppskattar, sådant de kommer ihåg från förr.

– Vi går igenom rislapparna direkt för att kolla upp vad som har gått fel och se till att det blir rätt nästa gång, säger Parkash Singh. Är det en roslapp ser vi det som ett kärleksbrev.

Susanne Doverhall och någon av kockarna deltar också regelbundet i Solskiftets äldreboendes mat- och måltidsgrupp där de boende har möjlighet att ta upp allt som rör maten.

– En gång hade vi köpt färdig brylépudding och då var det en dam som påpekade att den inte smakade rätt. Hon hade med sig sin kokbok som hon fått i förlovningspresent som ung och erbjöd oss att låna den för att göra rätt nästa gång. Oftast rör det sig om småsaker, men de äldre uppskattar att få göra sina åsikter hörda.

På Solskiftets äldreboende finns det tre kostombud, ett i varje hus, och mat- och måltidsgruppen leds av arbetsterapeuten Eva-Lena Rindahl.

– Två av kostombuden och jag var med på kursen och alla var eld och lågor eftersom alla recept är näringsberikade, säger Yvonne Lindal, tillförordnad biträdande enhetschef på Solskiftets äldreboende. Vi fick bland annat prova på att laga smoothies, soppor och småkakor och fick också med oss en receptbok vilket var toppen eftersom det är vår personal som gör frukost, fika, kvälls- och nattmål.

Bättre livskvalité med bra mat

Snittåldern bland de boende ligger på 80–85 år. Vissa klarar sig till största delen själva medan andra behöver hjälp med det mesta. Att äta rätt påverkar hela måendet och därför gäller det att ha ett helhetstänk.

– Vi har haft både en dietist här och en munhälsoutbildning, säger Yvonne Lindal. Slarvar man med tandborstningen kan det leda till munont, svårigheter att äta och viktnedgång vilket allt sammantaget ger en sämre livskvalité.

Eftersom smaklökarna förändras när vi blir äldre och aptiten minskar är det också viktigt att se till att måltiden blir så trevlig som möjligt för att öka matlusten. Därför är borden alltid fint dukade med servetter, namnlappar, blommor och prydnadssaker. Kryddor står alltid framme och ingen teve eller radio får stå på utan det ska vara lugnt och stilla.

– Vi använder oss av så kallad pedagogisk måltid vilket innebär att någon ur personalen sitter med och äter för att se om någon behöver hjälp, att det smakar gott och för att hålla igång samtalet så att det blir en trevlig stund för alla.

Bra samarbete

Näringsdrycker är ett annat sätt att se till att de äldre får i sig tillräckligt med energi. På Solskiftets äldreboende serveras den gärna som ett shot till kaffet.

– Det blir som en liten likör. Vi kontrollerar också att det aldrig går längre tid än elva timmar mellan måltiderna. Det svåraste är att få i de äldre protein. Vi har lärt oss att mjölk är bästa sättet så det ska vi börja erbjuda vid måltiderna framöver, säger Yvonne Lindal.

Både Yvonne Lindal och Susanne Doverhall tycker att samarbetet mellan avdelningarna och köket fungerar bra, men att det skulle kunna bli ännu bättre eftersom det gynnar alla.

– Susanne är till exempel jätteduktig på att snappa upp både klagomål och önskemål. En dam blev till exempel besviken över att det inte fanns någon diabetessemla. Det löste Susanne direkt genom att se till att det bakades nya semlor veckan därpå så att alla fick smaka. Alfhild Ekholm, 95 år, sitter med kaffe och kaka och tittar på tv inne i sitt rum. På väggarna hänger fullt av fotografi er på maken, dottern och barnbarnen. Hon tycker att maten är bra ibland och uppskattar att de boende har möjlighet att säga vad de tycker genom ris- och roslapparna.

– Sopporna är oftast väldigt goda och fläskkorv och rotmos är härligt gammeldags mat. Husmanskost är min favorit, även om jag gillar modern mat också. Däremot tycker jag inte om grönsaker, det har jag aldrig gjort, men jag äter dem ändå. Frukosten lagar hon själv på sitt rum och då blir det som alltid havregrynsgröt med lingonsylt.

– Jag orkar inte äta så mycket utan lämnar ofta mat på tallriken, men jag ser framemot grillkvällen på fredag. Jag hoppas att det blir lax, det är min favoritfisk!

 

Text: Karin Wandrell. Texten här hämtad från Magasin Österåker, nummer 2/2018

Redaktör:
Helena Cronberg

Publicerad:
onsdag 4 juli 2018
Senast uppdaterad:
torsdag 16 augusti 2018