Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Boende

Du ska kunna välja hur du vill bo som äldre. Kommunen ansvarar för att du ska ha möjlighet att välja mellan olika boendealternativ.

Bostadstillägg från Pensionsmyndigheten

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg.

Läs mer hos bostadstillägg på Pensionsmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ordinärt boende

Ordinärt boende är din vanliga bostad, men hit räknas även senior- och trygghetsboenden. Ofta kan en bostad anpassas till äldres behov.

Seniorbostäder

Seniorbostäder är bostäder som är avsedda för personer över en viss ålder, vanligen 55 år och äldre. De kallas ofta för 55+- eller 65+-boenden. Bostäderna är utformade utifrån äldres behov av tillgänglighet, i vissa fall finns även tillgång till gemensamhetslokaler.

Ansökan om seniorbostad

Ansök om seniorbostad hos privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

Trygghetsboende

I Österåker finns det också trygghetsbostäder för äldre. Dessa har tillgång till gemensamhetslokaler och matsal, och det finns tillgång till en trygghetsvärd. En person i hushållet måste ha fyllt 70 år.

Ansökan om trygghetsboende

Ansök om trygghetsboende hos Armada fastigheter AB.

armadafast.selänk till annan webbplats

Särskilt boende

Särskilt boende (äldreboende) är en insats som man ansöker om hos kommunens biståndsenhet. Detta boende är till för personer med omfattande vård- och omsorgsbehov. I Österåker finns det just nu följande särskilda boenden

  • Attendo Kantarellvägen
  • Enebackens äldreboende
  • Humana Norrgårdshöjden
  • Muskötvägen 25
  • Ljusterö särskilt boende
  • Smedbygården
  • Solskiftets äldreboende 
  • Villa Näs
  • Vårdbo

Här kan du läsa mer om respektive boende

För att flytta in på något av dessa boenden behövs det ett beslut från biståndsenheten. Du får beslutet så snart som möjligt efter att handläggaren fått din ansökan och all efterfrågad information.

Ansökan om särskilt boende

Ansök om särskilt boende hos kommunen. Skriv ut och skicka in blanketten "Ansökan socialtjänstlagen" eller ansök via kommunens e-tjänst som du loggar in på med ditt bank-id.

Ansökan om särskilt boende via e-tjänst

Om du inte själv kan ansöka via kommunens e-tjänst kan du ge en närstående godkännande att ansöka åt dig. Din närstående kommer även att kunna se registrerade ansökningar och pågående beslut. Skriv ut och fyll i blanketten och skicka den till Österåkers kommun.

Blankett för samtyckePDF

Enebackens växelvård

Enebackens växelvård riktar sig till dig som har behov av kroppslig omvårdnad eller demensvård. Här vistas du till exempel en vecka i månaden för omsorg och omvårdnad när du är sjuk. 

Ansökan om växelvård

Ansök om växelvård hos kommunen. Skriv ut och skicka in blanketten "Ansökan socialtjänstlagen" eller ta kontakt med en handläggare genom kommunens växel.

Ansökan socialtjänstlagen länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Korttidsboende på Enebacken

Hit kommer du efter beslut från biståndshandläggare. Här utreder vi dina behov av omsorg och bedömer din boendesituation. Vi stödjer dig i dina dagliga rutiner för att stärka dina egna förmågor.

Ansökan om korttidsboende

Ansök om korttidsboende hos kommunen. Skriv ut och skicka in blanketten "Ansökan socialtjänstlagen" eller ta kontakt med en handläggare genom kommunens växel. 

Ansökan socialtjänstlagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På finska-suomeksi

Redaktör:
Sofia Nyström

Sakkunnig:
Lena Ribbing
Senast uppdaterad:
onsdag 17 mars 2021