Anhörig
Österåkers kommun erbjuder olika former av stöd för att underlätta för dig som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående med funktionsnedsättning.
Med anhörig menas du som inom familjen, släkten eller vänkretsen vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand.
Är du anhörig till en person med missbruk eller beroende? Gå till sidan för missbruk och beroende.
Anhörigkonsulent
Genom kommunens anhörigkonsulent kan du få:
- information om vilket stöd kommunen har att erbjuda
- vägledning och stöd i anhörigfrågor
- möjlighet att träffa andra anhöriga och att utbyta erfarenheter
- informationsträffar, föredrag och föreläsningar
- anhörigcirklar
- sociala och hälsofrämjande aktiviteter
Kurs om demens för anhöriga
Här kan du ta del av en navigeringskurs från Nationellt kompetenscentrum anhöriga om demens för anhöriga. Navigeringskursen innehåller föreläsningar och konkreta tips och råd till dig som är anhörig till någon med demenssjukdom.
Mer information om demenssjukdomar
Genom följande länkar till Demensförbundets webbplats hittar du mer information om demenssjukdomar.
Om Alzheimers sjukdom Länk till annan webbplats.
Om vaskulär demens Länk till annan webbplats.
Om Lewykroppsdemens Länk till annan webbplats.
Om frontallobsdemens Länk till annan webbplats.
Evenemang
Vi anordnar föreläsningar, kurser och samtalsgrupper för dig som är anhörig. På vår evenemangssida hittar du vårt utbud samlat när du skriver in sökordet "Anhörig".
Till evenemangssidan på österåker.se
Regelbunden anhöriggrupp
Du som är yrkesverksam och har en partner med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning är välkommen till vår anhöriggrupp som träffas regelbundet för att utbyta erfarenheter, stödja och lyssna till varandra. Gruppen leds av en samtalsledare som kan ge dig vägledning och stöd hur du på olika sätt kan hantera och underlätta vardagen.
Anhöriggruppen träffas första måndagen i månaden klockan 18–20 på Fyren, Stationsgränd 18 eller digitalt via Teams beroende på smittläget. För anmälan eller frågor, se våra kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Poddtips
En podd är ett vardagligt ord för en podcast som är som traditionell radio som du lyssnar på. En podd är indelad i avsnitt och har olika innehåll som du kan lyssna på när och var du vill. Du kan lyssna i din mobil, dator eller surfplatta. De flesta väljer att lyssna via en app i mobilen och du kan då också prenumerera på podcasten för att inte missa när det kommer ett nytt avsnitt.
Vi vill gärna tips om demenspodden, som är är Svenskt Demenscentrums radio på nätet och i de olika avsnitten diskuteras olika ämnen med olika gäster. Hur påverkar demenssjukdom vardagen och vad innebär det att vara anhörig?
Länk för att lyssna på avsnitt av demenspodden: https://www.demenscentrum.se/publicerat/poddradio Länk till annan webbplats.
När du behöver någon att prata med
- Svenska kyrkan erbjuder samtal och stöd. Läs mer på Svenska kyrkan i Österåkers webbplats
Länk till annan webbplats.
- Jourhavande präst svarar med tystnadsplikt. Läs mer på Svenska kyrkans webbplats
Länk till annan webbplats.
- Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje finns till för dig som vill prata och få råd och stöd.Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon och bemannas av volontärer med stor erfarenhet. Läs mer på Anhörigas riksförbunds webbplats
Länk till annan webbplats.
- Äldrelinjen riktar sig till dig som mår dåligt eller längtar efter någon att prata med. Läs mer på Minds webbplats
Länk till annan webbplats.
- Nationella hjälplinjens telefonjour erbjuder psykologisk hjälp till människor i kris. De som svarar är socionomer, psykologer och psykiatrisjuksköterskor med erfarenhet av att stödja människor i kris. Samtalet är kostnadsfritt och helt anonymt. Öppettider 13-22 alla dagar på telefonnummer 020-22 00 60.
- Röda Korsets telefonjour finns för dig som är ledsen, orolig eller upplever att du tappat fotfästet i livet. Telefonjouren är öppen mellan söndag-torsdag kl 15.00 - 21.00. Telefon: 0771-900 800
- Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Läs mer på Minds webbplats
Länk till annan webbplats.
- Jourhavande medmänniska kan du ringa när du behöver någon som lyssnar på dina tankar och känslor på kvällstid söndagar, måndagar och tisdagar. Läs mer på Jourhavande Medmänniskas webbplats
Länk till annan webbplats.
Mer information
- Råd och stöd för anhöriga på Cancerfondens webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Anhörigas Riksförbunds webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Anhörig – närstående - 1177 Vårdguidens webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Nära cancers webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(för unga som står nära någon som har cancer, eller saknar någon som har dött av sjukdomen)
- Anhörig till någon som haft stroke – STROKE-Riksförbundets webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anhörigstöd - enheten för stöd till äldre och funktionsnedsatta
Anhörigkonsulent - Annette Lannebjer
Anhörigkonsulent - Hanna Jäger