Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Trygg politiker

I Österåker ska du kunna känna dig trygg som politiker. Om du upplever hot på något sätt, anmäl det till polisen och till oss i kommunen. Då får vi möjlighet att förebygga riskerna, både för dig och för dina kollegor.

Österåkers kommun accepterar inte under några förhållanden att personer som  kommer i konflikt med förtroendevalda försöker påverka beslut genom hot, våld eller trakasserier. Försök till, eller genomförda hot- och våldsaktioner, är enligt lag allvarliga brott och ska därför alltid anmälas.

Österåkers kommun ska så långt det är möjligt skydda förtroendevalda och anställda från att bli utsatta för hot och våld genom lämpliga skyddsåtgärder. För dem som utsatts för sådana handlingar ska kommunen ge allt det stöd och den hjälp som är möjlig. Dels för att bearbeta det som hänt, dels för att stärka utsatta förtroendevalda och anställda i att, trots riskerna för hot och våld, tryggt kunna utföra de uppgifter som åligger dem i kommunens verksamheter.

Utbildning

För att öka din och din familjs trygghet har vi en webbaserad utbildning, där du får många bra tips. Utbildningen tar 15 minuter och fungerar både på datorn och i din surfplatta.

Starta utbildningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information

Policy gällande hot, våld och trakasserier i Österåkers kommunPDF

Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevaldaPDF

Personlig säkerhet - en handbok från Säkerhetspolisenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SKL - Hot och våld mot förtroendevaldaPDF

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Ulf Palmgren
Senast uppdaterad:
tisdag 21 juli 2020