Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vaccination mot covid-19 påbörjad i Österåker

Foto: Smedbygården

Foto: Smedbygården

Under söndagen den 27 december fick de första Österåkersborna vaccin mot covid-19. Det är personer som bor på Smedbygården, ett särskilt boende för äldre, i Åkersberga som erbjuds några av de första vaccindoserna i länet.

Österåker är en av fyra kommuner i Stockholms län där de första vaccinationerna ges på sju äldreboenden. Region Stockholm har fått vaccin som motsvarar första dosen till 425 personer.

– Detta är mycket glädjande att vaccinationen börjar här, en mycket bra start för nya året som ger hopp, säger Michaela Fletcher (M) kommunstyrelsens ordförande.

Eli Mehlstrand är kvalitetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska på Smedbygården, som drivs av Redolaris AB, och hon har samordnat vaccinationen på Smedbygården.

– Vaccinationerna har gått bra. Vi är igång enligt plan och har fått doser till alla som bor här. Vi är ödmjukt tacksamma att våra boende är bland de första i länet som får vaccinera sig mot covid-19. Vi som vaccinerar är ett team som har jobbat ihop länge och känner varandra väl, vi är vana vid att ge vaccin. Det gör att vi kan vara lugna, metodiska och säkra när vi vaccinerar i dag, säger Eli Mehlstrand.

Nationella prioriteringar styr

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först. De som har störst behov av att skyddas mot att bli allvarligt sjuka ska få vaccin först. Det gäller bland annat personer som bor på ett särskilt boende för äldre.

– De personer som nu får erbjudande om vaccination kommer att få det via läkarorganisationen på det särskilda boendet. Det går inte att boka tid för vaccination, varken på särskilda boenden, för riskgrupper eller för allmänhet. På 1177.se finns information om vilka grupper som erbjuds vaccin först, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare på Region Stockholm.

Läs mer om vaccinationsstarten och vilka som erbjuds vaccinet först i Region Stockholms nyhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Restriktioner gäller fortfarande

I flera månader framöver behöver alla följa de råd och restriktioner som finns. Vaccinationerna i Region Stockholm kommer att pågå under lång tid, och tillgången till vaccin väntas vara ojämn.

Region Stockholms nyhet från den 27 december om vaccination mot covid-19 och restriktionernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om vaccinering mot covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
söndag 27 december 2020
Senast uppdaterad:
söndag 27 december 2020