Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Särskilda boenden för äldre öppnar för besök den 23 februari

Från och med den 23 februari är det åter möjligt att besöka närstående på särskilda boenden för äldre i Österåker. Det är mycket viktigt att genomföra besöket så säkert som möjligt och att kontakta boendet i förväg för att ta reda på vad som gäller just där.

Det är viktigt att du som besöker din närstående följer verksamhetens rekommendationer för säkra besök, oavsett om den du besöker eller du själv redan är vaccinerade, har haft covid-19, eller har antikroppar mot covid-19.

Så här blir ditt besök säkert:

  • Håll två meters avstånd så ofta du kan
  • Tvätta eller sprita händerna ofta
  • Använd munskydd under hela besöket
  • Besöket ska ske i din närståendes lägenhet, inte i allmänna utrymmen
  • Kom högst två besökare vid samma tillfälle.

Kom ihåg att kontakta boendet inför ditt besök för att ta del av lokala riktlinjer för boendet du vill besöka.

Följ restriktionerna även om du är vaccinerad

Det pågår fortfarande utbredd smittspridning av covid-19, samtidigt som nya smittsamma varianter av viruset har uppstått. För närvarande är det oklart om en symtomfri, vaccinerad person kan sprida smittan vidare. Därför är det viktigt att vi fortsätter att följa smittskyddsåtgärder, rekommendationer och allmänna råd.

Boende på särskilda boenden har fått båda doserna vaccin

I Österåker har de flesta av de som bor på särskilda boenden och valt att vaccinera sig mot covid-19 nu fått båda sina doser.

– De på särskilda boenden som vill och kunnat ta vaccin har nu fått båda sina doser och det har gått två veckor, så nu har de fullgott skydd. Det finns kanske några som har varit sjuka och därför inte har kunnat vaccineras, eller nyinflyttade som inte har vaccinerats klart. Vaccination kommer att fortgå regelbundet, säger Susanna Kiesel, socialdirektör i Österåkers kommun.

Även om vaccinering minskar risken för att bli allvarligt sjuk går det inte helt att utesluta att en vaccinerad person kan bli smittad och sprida smittan vidare.

Region Stockholm har det övergripande ansvaret för planering av vaccination mot covid-19 i vårt län. Läs mer om vaccination mot covid-19 på deras webbplats 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
måndag 22 februari 2021
Senast uppdaterad:
måndag 22 februari 2021