Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Prata med din ungdom om varför vårens fester blir annorlunda i år

Våren med alla dess högtider blir annorlunda i år. Prata med ungdomar i din närhet om hur viktigt det är att undvika fester och att bilda folksamlingar. Men också att våga säga nej till alkohol och droger. Vi har alla ett ansvar att minska smittspridningen av covid-19 för att skydda riskgrupper och för att minska belastningen på sjukvården.

Situationen med coronaviruset innebär att vi alla måste tänka om. Det finns ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och vi behöver alla se till att hålla avstånd. Det är också olämpligt med större bjudningar, även om de hålls i hemmet och utomhus.

Valborg är en helg då många tonåringar gör sin alkoholdebut, eller kanske provar droger. Framöver stundar studenttider och skolavslutningar liksom ljumma vår- och försommarkvällar som lockar till fest.

Till vårdnadshavare med ungdomar under 18 år vill vi därför rikta en speciell uppmaning, prata med era ungdomar och förklara varför det i år är extra viktigt att inte samlas i stora grupper på någon av våra badplatser, parker eller på någon annan plats. Men också om hur du som vuxen kan hjälpa din ungdom att säga nej till att testa alkohol eller droger.

Var tydlig och intresserad

Som vuxen finns det mycket du kan göra. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Som tonårsförälder kan du alltid göra skillnad.

För att göra tonåren lite lättare för både föräldrar och unga, finns Tonårsparlören – en handbok full av fakta, argument och tips. Veckan före Valborg postas boken till vårdnadshavare med barn som fyller 14 år. Den kan också hämtas som webbversion och ljudbok på Tonårsparlören.se.

Rör dig ute där unga finns

För att skapa en trygg och säker miljö för unga vill vi uppmana föräldrar och andra vuxna att röra er ute där unga finns, gärna på kvällstid. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi fortsätter att röra på oss och vistas utomhus. Är du frisk – ta en promenad, gå ut med hunden och ge dig själv en nypa frisk luft! Och rör dig ute på tider och ställen där unga befinner sig, exempelvis i centrum, vid våra badplatser, vid Åkers kanal och i våra parker. Då är du med och bidrar till en ökad trygghet för våra ungdomar.

Du kan också nattvandra genom kommunens organiserade nattvandring. Är du intresserad av att veta mer kan du mejla på nattvandring@osteraker.se

Glöm inte att hålla avstånd och stort tack för din hjälp.

Mer information:

Tonårsparlören – råd och stöd när du pratar med ungalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Österåkers kommuns drogförebyggande arbete

Nattvandring Österåker på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Trygg i Österåker på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tips till dig som förälder om att prata med din ungdom

Filmen är inspelad 2019 och innehåller därför inte några referenser till covid-19.

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
måndag 27 april 2020
Senast uppdaterad:
måndag 4 maj 2020