Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nytt covid-team i hemtjänsten och korttidsboende för covid-sjuka i Österåker

Rum på korttidsboendet för covid-sjuka. Det syns en sänggavel och en stol. Solen lyser in genom fönstret, där det också står en krukväxt.

Del av ett av rummen på korttidsboendet för covid-sjuka.

Nu finns en nyinrättad grupp inom hemtjänsten som enbart besöker konstaterat smittade hemtjänstkunder. Dessutom har kommunen startat ett tillfälligt korttidsboende för Österåkersbor med covid-19-smitta som är för sjuka för att vårdas i hemmet. Syftet är att minska smittspridningen.

För att motverka smittspridning av coronaviruset och covid-19 mellan olika hemtjänstkunder har Österåkers kommun bildat en särskild grupp inom hemtjänsten som enbart besöker konstaterat smittade. Det innebär att det blir färre personer som kommer hem till hemtjänstkunder som är smittade.

Covid-teamet i Österåkers kommun har erbjudit alla privata hemtjänstutförare att tillfälligt att ta över kunder som är smittade. Alla utförare har tackat ja till erbjudandet. Efter minst två symtomfria dagar kommer den valda, vanliga hemtjänstpersonalen tillbaka.

Teamet står redo

Teamet har en trygg och god kompetens om rutinerna för hur covid-19 hanteras och är igång sedan den 27 april. I dagsläget är behovet litet men covid-teamet är redo när behov uppstår.

– Det är viktigt att alla samarbetar i den här väldigt ansträngda situationen, vi behöver alla hjälpas åt att ta hand om våra äldre. Som kommun vill vi ta ansvar, säger Hedda Odell, enhetschef på hälso- och sjukvårdsenheten i Österåkers kommun.

En vecka från beslut till färdigt boende

På Solskiftesvägen i Åkersberga har Österåkers kommun tillsammans med vårdbolaget Attendo på bara en vecka färdigställt ett tillfälligt korttidsboende för covid-19-smittade Österåkersbor som inte behöver sjukhusvård, men som är för sjuka för att vårdas i hemmet. Här finns i nuläget plats för tio boende.

Boendet kommer att följa gällande vårdrutiner för smittade personer med covid-19. Personalen är enbart knuten till korttidsboendet för att inte riskera att föra smittan vidare till andra boende.

– Vi har startat det här boendet för att vi vill minimera smittspridningen. Vi såg en möjlighet att kunna skapa ett korttidsboende i samarbete med Attendo och på en vecka har vi kommit igång, säger Kerstin Odenfelt, sakkunnig äldre i Österåkers kommun.

På dagtid arbetar en sjuksköterska och två omvårdnadspersonal på korttidsboendet. På kvällar, nätter och helger kommer det att finnas två omvårdnadspersonal och sjuksköterskor från Attendos mobila team.

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
onsdag 29 april 2020
Senast uppdaterad:
måndag 4 maj 2020