Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ny covid-19-lag för att minska smittspridningen

Fredagen den 8 januari beslutade riksdagen att införa en ny tillfällig lag som gör det möjligt att vidta fler åtgärder för att minska smittspridningen i samhället. Det kan till exempel handla om att begränsa antalet besökare eller öppettider på platser där trängsel uppstår.

Landets länsstyrelser har fått omfattande tillsynsuppgifter av verksamheter i den tillfälliga covid-19-lagen och förordningen, som riksdagen respektive regeringen beslutade om på fredagen.

De verksamheter som är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, simhallar, handelsplatser (inklusive exempelvis köpcentrum, serviceställen och butiker), allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster. Uppdraget gäller från den 10 januari och fram till den 30 september – samma tidsperiod som lagen. Fler verksamheter kan komma att omfattas.

Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om, och kontrollera efterlevnaden av, föreskrifter och beslut, skriver Länsstyrelsen Stockholm på sin webbplats.

Läs Länsstyrelsen Stockholms nyhet härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs Länsstyrelsen Stockholms information om tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Österåkers kommun påbörjar nu, tillsammans med de andra kommunerna och aktörerna i länet, arbetet med att förbereda insatser som den nya lagen medför.

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
fredag 8 januari 2021
Senast uppdaterad:
måndag 11 januari 2021