Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nya vikarier inom vård och skola snabbutbildas

Ett antal personer sitter i ett klassrum med blicken riktad mot en lärare

18 personer har gått introduktionsutbildning inom vårdverksamhet för att bli vikarier i kommunens nya bemanningsenhet

Genom en ny bemanningsenhet rekryterar Österåkers kommun vikarier som kan stötta upp inom vård och omsorg, förskola och skola samt kök och matsal inom såväl kommunal som fristående verksamhet i den ansträngda situation som coronaviruset skapar. Just nu har 18 personer gått en introduktionsutbildning inom vårdverksamhet för att därefter börja jobba där de behövs mest.

Vikariernas arbetsuppgifter varierar och kan handla om att jobba inom hemtjänsten och hjälpa äldre och funktionsnedsatta, ta hand om barn i förskolan, vara en extraresurs i ett klassrum eller tillaga och servera mat. Samtliga ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret för att bli aktuella för anställning.

–Kommunen jobbar intensivt för att upprätthålla verksamheterna och fortsätta ge god service till våra invånare i den svåra situation som vi just nu befinner oss i. De vikarier som just nu rekryteras genom vår nya bemanningsenhet kommer att fylla en viktig funktion och göra skillnad för våra barn, unga och äldre, säger Michaela Fletcher(M), Kommunstyrelsens ordförande.

Den första introduktionskursen i vård och omsorg har just slutförts.14 personer från Österåkers kommun och 4 personer från Vaxholms kommun deltog. Efter utbildningen ska vikarierna direkt kunna arbeta med passande uppdrag där de behövs.

– Det har varit ett stort intresse för vikarietjänsterna inom vår bemanningsenhet och det känns jättebra att kunna erbjuda vikarier till verksamheter som behöver hjälp, liksom att kunna erbjuda arbete direkt efter utbildningen för några av våra vikarier. Vi fortsätter arbetet med att hitta personer som kan jobba inom förskola och skola som då får ett eget introduktionsprogram, säger Helen Pihl, enhetschef och ansvarig för kommunens nya bemanningsenhet.

Nyinflyttade Stefanie redo att börja jobba

En av de som har gått introduktionsutbildningen är nyinflyttade Stefanie Bäfvenberg. Hon blev varslad från sitt jobb inom PR och kommunikation i samband med coronakrisen.

– När jag blev varslad läste jag att Österåkers kommun sökte vikarier och såg det som en möjlighet för mig att lära känna min nya hemkommun bättre. Jag tycker också det känns bra att få jobba och hjälpa till där det behövs, nu när det är som det är. Jag känner mig redo att börja jobba, säger Stefanie Bäfvenberg.

En kvinna står utomhus och tittar leende in i kameran

Stefanie Bäfvenberg har just avslutat sin introduktionsutbildning och är redo att börja jobba som vikarie inom bemanningsenheten.

Utbildningen har hållits under tre dagar och i mindre grupper för att deltagarna ska hålla avstånd i klassrummen. De fick bland annat lära sig vårdhygien och hur man tar på stödstrumpor på patienter – något som kan vara svårare än det låter.

En av de tre lärarna på introduktionsutbildningen är Marika Ångman, som till vardags jobbar som skolsköterska och samordnare för skolsköterskorna i Österåkers kommun.

– Vi har haft spännande och intensiva dagar med deltagare som varit nyfikna, engagerade, och ödmjuka inför uppdraget. De kom från alla yrkeskategorier- vi hade som ett eget "minisamhälle ” representerat i gruppen. Jag är säker på att de här personerna kommer att fylla viktiga luckor i vård och omsorg i Österåkers kommun och jag hoppas att flera lockas att fortsätta att utbilda sig till undersköterska eller sjuksköterska i framtiden, säger Marika Ångman.

Nu när utbildningen är slut är de nyutbildade vikarierna redo att börja arbeta och de får ansöka om var de skulle vilja jobba. Stefanie Bäfvenberg är glad att hon såg Österåkers kommuns annons och skickade in sin ansökan.

– Det här initiativet att anställa vikarier som Österåkers kommun har tagit, är något som alla kommuner borde göra och när det här är över borde möjligheten finnas kvar. Det här är ett fantastiskt tillfälle att komma in och göra en insats där det behövs.

Intresserad att ansöka?

Många ansökningar till vikarietjänst inom bemanningsenheten har inkommit och på grund av tiden det tar att behandla dessa, går det just nu inte att söka denna tjänst. När det är möjligt att ansöka igen, hittar du annonsen på österåker.se/ledigajobb.

Fristående aktör?

Välkommen att kontakta bemanningsenheten om du har en förfrågan om vikarie inom vård och omsorg eller förskola och skola. E-posta  pfbemanning@osteraker.se

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
torsdag 9 april 2020
Senast uppdaterad:
måndag 4 maj 2020