Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nu kan vård- och omsorgspersonal vaccineras mot covid-19 i Österåker

Thea Elander och Annika Björnberg på Ljusterö hemtjänst

Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19 och att minska smittan i samhället. Personer som bor på särskilda boenden började vaccineras den 27 december och nu kan vård- och omsorgspersonal vaccinera sig i Österåker. Allmänheten behöver vänta lite till.

Den 28 januari öppnade den mobila vaccinationslokalen för personer som arbetar inom vård- och omsorg i Österåkers kommun. Redan den 11 januari kunde medarbetare inom kommunal vård och omsorg börja boka in sig för vaccination i andra delar av länet. Erbjudandet om vaccination går genom arbetsgivaren, som också ser till att den som blir erbjuden får all nödvändig information.

Thea Elander och Annika Björnberg jobbar båda på Ljusterö hemtjänst och var den 28 januari och fick sin första dos vaccin i en före detta skollokal i centrala Åkersberga.

– Det gick väldigt smidigt med allt – och det kändes inte alls! säger de när vi möter dem efter vaccinationen och den efterföljande 15 minuter långa obligatoriska väntan för att säkerställa att den som vaccinerats inte drabbas av någon biverkning.

Fortsatta restriktioner även efter vaccinationen

De är båda väldigt glada över att vaccineringen nu är igång på riktigt. Om tre veckor ska de få sin andra dos och därefter tar det ytterligare ungefär tio dagar innan de har ett fullgott skydd mot covid-19.

– Det är en skyldighet, både mot mig själv och mot min omgivning, att vaccinera mig. Så känner jag, säger Thea.

Men några förändringar i sitt arbete i hemtjänsten räknar de inte med än på ett tag.

– Vi kommer att ha samma restriktioner och skyddsutrustning som vi ska använda även efter att vi har vaccinerat oss. Så det kommer inte att vara någon skillnad alls, vad vi vet idag, säger Thea och Annika.

Region Stockholm ansvarar för planeringen

Region Stockholm har det övergripande ansvaret för planering av vaccinationerna i vårt län och de har slutit avtal med ett företag som utför vaccinationer. De ansvarar också för tidplan och hur bokningen ska gå till.

På webbplatsen 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du följa arbetet och hålla koll på när olika grupper kan börja boka tid för vaccination. Kommunen hjälper till vid vaccination av boende på särskilda boenden och av kommunens egen vård- och omsorgspersonal.

Vaccinationen på särskilda boenden går enligt plan

Personer som bor på särskilda boenden för äldre är en prioriterad grupp för vaccination mot covid-19 och började vaccineras i slutet av december 2020. Flera har redan fått sin andra dos och i mitten av februari ska alla boende på särskilda boenden i kommunen fått sin andra vaccinationsdos.

Allmänheten får vänta lite till

Många är angelägna om att vaccinera sig för att slippa bli allvarligt sjuka eller dö i covid-19. För allmänheten går det inte att boka tid för vaccination mot covid-19 än. De som först kommer erbjudas möjlighet att boka är personer som är över 70 år och som tillhör en riskgrupp. På Region Stockholms webbplats 1177.se ser du när det blir aktuellt. Där hittar du också svar på många frågor. Du kan också ringa 1177 och ställa dina frågor om vaccination mot covid-19.

Vaccinationsinformation på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
fredag 29 januari 2021
Senast uppdaterad:
fredag 29 januari 2021